Höjd styrränta – tänk på det här

Idag har Riksbanken höjt styrräntan med 0,5 procentenheter till 3 procent. Vi kan även vänta oss ytterligare en höjning under våren. Hur ska du som privatperson tänka? Vår privatrådgivare Sofie på Hylliekontoret i Malmö förklarar.

Hur går dina tankar kring det nya räntebeskedet?

– Dagens besked från Riksbanken kom inte som en chock. Vi var alla inställda på en räntehöjning och att det skulle bli en så kallad dubbelhöjning på 0,5 procentenheter. Nu återstår det att se hur bolåneräntorna påverkas, det vet vi inte riktigt än.

Hur ska jag som privatperson tänka?

– Det är alltid din egna privatekonomiska situation som bör avgöra om du ska binda boräntan eller inte. Med stabila inkomster och goda marginaler vågar man kanske ta lite mer risk och låta räntan vara rörlig. Om marginalerna däremot är små eller man oroar sig för högre räntor så kan det vara en god idé att åtminstone binda en del av lånet.

Gällande sparande är det viktigt att bygga på sitt sparande i den utsträckning som går. En bra buffert är nödvändig i tider som dessa. Vi finns alltid här om du önskar rådgivning.

Hur ser du på framtiden?

– Det finns en risk att styrräntan höjs ytterligare något framöver, vilket innebär att även 2023 kan bli ett tufft år rent ekonomiskt. Därefter väntas dock mer stabilitet och sannolikt även räntesänkningar. De värsta räntehöjningarna ska vara förbi, så håll ut – vi börjar se ljuset i tunneln.

Jag tänker också att det är en god idé att stresstesta sin ekonomi i tider som dessa: Hur hårt slår en höjning av bolåneräntan på din månadsekonomi? Vad händer om ni förlorar en inkomst på grund av en uppsägning eller långtidssjukdom? Om du vill hjälper vi gärna till att se över både din ekonomi och eventuella försäkringsbehov.