Finanskoalitionen mot sexuell exploatering av barn

Länsförsäkringar är medlem i Finanskoalitionen och samarbetar med barnrättsorganisationen ECPAT Sverige och polisen.

Tillsammans gör vi skillnad

Finanskoalitionen är en ideell förening som startade för drygt tio år sedan med målet att försvåra och förhindra betalningar av övergreppsmaterial på barn och ytterst att stoppa barnsexhandeln.

Arbetet ger resultat och idag är det praktiskt taget omöjligt att betala med kort för att köpa övergreppsmaterial. Men utmaningarna är fortsatt stora, inte minst på internet där en stor del av handeln görs och där förövarna använder sig av tjänster för att kryptera information och arbeta anonymt. Koalitionen arbetar därför aktivt för att identifiera och hindra dessa alternativa betalningsmöjligheter.

Koalitionen och ECPAT tillsammans arbetar också aktivt för att öka kännedomen om problemet genom att informera och sprida kunskap.

- Att kränka barns rättigheter och tjäna pengar på unga oskyldiga offer är en grym kriminell verksamhet som ska motarbetas på alla sätt. Vi har tagit ställning i frågan och för oss är det självklart att vara en del i det här viktiga arbetet, säger Sven Eggefalk, vd på Länsförsäkringar Bank. Effekten blir så mycket starkare när vi gör det tillsammans i Finanskoalitionen och det är min förhoppning att ännu fler företag tar sitt ansvar i den här frågan.

 Var med och engagera dig

Alla kan vara med i kampen mot sexuell exploatering av barn och kunskap är nyckeln.

  • Anmäl alltid misstankar om barnsexhandel till Ecpathotline, du gör det helt anonymt.
  • Sprid kunskap och våga prata om sexuell exploatering av barn, att de säljs som en handelsvara mitt ibland oss och vilka konsekvenser det får.
  • Sprid information om Ditt ECPAT, platsen där alla under 18 år kan få stöd och kunskap om bilder, sexuella kränkningar, hot och övergrepp på nätet eller IRL. ECPAT kan också hjälpa till att t ner nakenbilder som har spridits på nätet.
  • Swisha en gåva för att stoppa näthandeln med barn.
  • Välj en bank som är med i Finanskoalitionen.
  • Välj en researrangör som signerat ECPATs uppförandekod.
  • Välj en internetleverantör som samarbetar med polisen och blockerar olagliga sidor.
  • Se dokumentärfilmen "När ingen ser" och sprid den i ditt nätverk.
  • Läs boken ”Tysta Rop”, av Natalie Gerami. I boken skildrar hon fyra barn som exploaterats i barnsexhandel, historier som Natalie fick ta del av när hon arbetade i ett projekt för ECPAT Sverige och World’s Children’s Prize.

ECPATS arbete

Läs mer om Ecpats arbete här.