Dags att skrota bilen?

Det finns några viktiga saker att tänka på när du ska skrota bilen så att du slipper onödiga utgifter. När du skrotar din personbil lämnar du in den till en auktoriserad bilskrotare eller på ett mottagningsställe för uttjänta bilar.

Bil på landsväg, foto.

En auktoriserad bilskrot separerar glas, metall, plast, däck och andra delar på bilen till återvinning, medan miljöfarliga ämnen som till exempel olja, kylarvätska och liknande förstörs på ett säkert sätt.

Hos din kommun finns info om vilka mottagningsställen som finns i närheten. Du kan också hitta mottagningsställen via producentorganisationen BIL Swedens webb.

Dokument att ta med när du ska skrota bilen

  • Registreringsbeviset (gula del 2)
  • Legitimation
  • Om någon annan ska lämna in din bil för skrotning ska den personen ha med sig en fullmakt från dig

Avregistrera din bil

I samband med att du skrotar bilen är det viktigt att också avregistrera den från vägtrafikregistret. För dig som bilägare innebär det att du slipper kostnader för bilen - som försäkring, fordonsskatt, trängselskatt med mera. Tänk på att avregistrera ett fordon inte är samma sak som att ställa av bilen

Mottagningsbevis

När du lämnar fordonet utfärdar mottagningsstället ett mottagningsbevis som en bekräftelse på att mottagningsstället blivit ägare till bilen och ansvarar för skrotningen. Det ska du skicka in till Transportstyrelsen. I många fall lämnar mottagaren denna information till Tranportstyrelsen digitalt. Då behöver inget mottagningsbevis skickas in.

Vad kostar det att skrota bilen?

I de flesta kommuner är skrotning av bilen kostnadsfritt. Saknas det delar på bilen som till exempel växellåda eller däck kan det tillkomma en avgift. En del kommuner erbjuder även gratis hämtning av bilen om man inte kan leverera den själv, medan andra hämtar mot en avgift.

Vad händer med försäkringen?

När Transportstyrelsen fått in mottagningsbeviset om att du lämnat in bilen för skrotning meddelar de oss att den är avregistrerad och vi tar då bort din bilförsäkring. Om du har betalat för en försäkringsperiod som är efter skrotningsdatumet får du tillbaka pengar.

Jämför, se pris och teckna bilförsäkring