Pass

Vi rekommenderar att du alltid tar med dig passet när du reser så att du slipper drabbas av oväntade problem. Ska du endast resa inom EU/EES/Schengen behöver du inte pass utan du kan med fördel resa med ett nationellt id-kort.

Hur gäller reglerna i Europa?

Polisen rekommenderar alla som ska resa inom EU/EES att ta med pass eller nationellt id-kort. Inom Norden brukar det oftast räcka med körkort utfärdat i ett nordiskt land för nordiska medborgare, men det är resenärens ansvar att styrka sitt medborgarskap.

Däremot händer det exempelvis att hotell behöver just ett pass när du ska checka in, så vi rekommenderar att du tar med passet, för att vara på den säkra sidan.

Är du osäker på vad som gäller för ditt resmål?
Hör efter med din researrangör eller läs mer om fri rörlighet för personer inom EU.

Utanför EU & Schengen - här måste du ha med dig pass

När du reser utanför Schengenländerna behöver du ha med dig ett giltigt pass. För resor till Storbritannien gäller samma regler som för andra länder utanför EU, det vill säga att svenska resenärer behöver ha ett giltigt pass vid inresa.

Viktigt att tänka på kring passet

  • Att passet är giltigt  att resa med - Många länder kräver att passet har en längre giltighetstid än tre månader vid starten för din resa eller giltigt minst sex månader vid hemresa. Ett pass får heller inte vara trasigt eller ha "hundöron".
  • Förnya i god tid - För att förnya ditt pass behöver du ofta boka en tid antingen hos polisen om du är svensk medborgare eller på ditt lands ambassad. Räkna med att behöva ha framförhållning.
    Läs mer om att ansöka om pass/ID-kort
  • Förvara det säkert - Passet är stöldbegärligt och kan orsaka en hel del trubbel om det försvinner på resan.

Var vänder jag mig om jag förlorat mitt pass?

Anmäl ditt förlorade pass till polisen. Om du har tappat bort ditt pass utomlands behöver du kontakta din närmaste ambassad eller konsulat.

Läs mer om förlorat pass hos polisen
Läs mer om förlorat pass hos UD