Bilsemester

När du åker på semester utomlands med bilen finns det några saker att tänka på. Här kan du bland annat läsa mer om Gröna kortet och få andra tips inför din resa. 

Bild på två barn och en hund av rasen mops i bilbaksäte.

MER-försäkring ger ökad trygghet

Vår tilläggsförsäkring MER ger ökad trygghet på resan. Med den har du rätt till hyrbil om din bil går sönder eller blir stulen.

Läs mer om vår bilförsäkring och MER-tillägget

Reseförsäkring är viktigt

I hemförsäkringen ingår ett reseskydd i 45 dagar. Se alltid till att ha en hemförsäkring, så har du ett bra reseskydd för hela familjen.

Läs mer om vår reseförsäkring

Resekortet i vår app

Ett Resekort är bra att ha med på resan. I vår app hittar du bland annat viktiga telefonnummer och annan nyttig information.

Läs mer om resekortet
Läs mer om hur du kan göra ärenden direkt i vår app 

Packa bilen säkert

Packa bilen säkert. En bra regel är att placera det tyngsta i botten av bagageutrymmet och nära bilens sidoväggar och ryggstöd. Se även till att lägga fast lösa föremål så att inget kastas omkring i bilen vid en kraftig inbromsning.

Lasta inte takboxen för tungt, bilen blir mer instabil och risken för sladdar och häftiga kast ökar. Fyll utrymmet i takboxen med lätta saker och packa så tätt som möjligt.

Packa inte bilen kvällen före resan. Då ökar risken för bilinbrott och hemförsäkringen ger bara ett begränsat skydd vid inbrott i bilen.

Bra att ta med på utlandssemestern

Registreringsbeviset på bilen, skadeanmälan, Gröna kortet och eller internationellt körkort i vissa länder. Försäkringsbrevet kan också vara ett krav i vissa länder.

Olika regler i olika länder i Europa

En del länder har förbud mot dubbdäck, andra har krav på varselljus eller halvljus. Information finns ofta på olika länders turistbyråers webbplatser och Motormännen har samlat mycket information på sin webbplats.

Till Motormännen

Skadeanmälan

För att underlätta om du råkar ut för en skada utomlands så har alla europeiska länder likadana skadeformulär som vi har i Sverige fast på sitt eget språk, det vill säga en gemensam skadeanmälan som man gemensamt fyller i på skadeplatsen. Ha gärna en skadeanmälan med dig i bilen. Den kan du hämta hos oss eller så skickar vi den.

Kontakta oss

Polisanmälan

I många länder i Europa måsta man alltid polisanmäla en trafikolycka. Därför är det bra att alltid kontakta polisen på plats, de kan ge dig råd om vad du ska göra. Såklart kan du alltid höra av dig till Länsförsäkringar skadejour på +46 8 670 40 00 för råd och hjälp.

Läs mer i broschyren Bila utomlands/Driving abroad English version

Grönt kort

För att åka utomlands krävs i vissa länder ett Grönt kort. Det är ett bevis på att du har trafikförsäkring i hemlandet. Saknar du det måste du teckna trafikförsäkring vid tullstationen, en så kallad gränsförsäkring.

Här behöver du Gröna kortet vid inresa:

Albanien
Azerbajdzjan
Iran
Marocko
Moldavien
Montenegro
Nordmakedonien
Storbritannien
Tunisien
Turkiet
Ukraina

Kom ihåg att beställa ditt Gröna kort i god tid innan resan. Om du vill läsa mer om hur din bilförsäkring fungerar utomlands och vad du ska göra om det inträffar en skada hittar du mer information i broschyren Bila utomlands.

Beställ Grönt kort 

Med anledning av rådande säkerhetssituation gäller inte Grönt kort i Ryssland och Belarus. Landskoderna för Ryssland (RUS) och Belarus (BY) är därför överkryssade på det gröna kortet. Det innebär att försäkringar för motorfordon inte gäller alls i Ryssland och Belarus. Om du planerar att ändå genomföra en resa till någon av dessa länder gäller följande:

Vid inresa till Ryssland krävs en trafikförsäkring i ett lokalt försäkringsbolag. Trafikförsäkringen går att köpa även för ett tillfälligt besök men inte för kortare tid än fem dagar.

Vid inresa till Belarus krävs en gränsförsäkring i ett belarusiskt försäkringsbolag vid någon av gränsövergångarna till Belarus. Gränsförsäkringen har en giltighetstid på minst 15 dagar. Missar du att köpa en gränsförsäkring vid inpasseringen måste du köpa en lokal trafikförsäkring och då för minst en månad. Vid utresa behöver du kunna visa upp en giltig gräns- eller trafikförsäkring för vistelsen.

Läs mer hosTrafikförsäkringsföreningen

UD avråder från resor

UD avråder från alla resor till Ryssland, Belarus och Ukraina, med anledning av rådande säkerhetssituation. Avrådan gäller tills vidare.

Läs mer hos UD