Tips för dig som ska bila med barn

Många passar på att ge sig ut på bilsemester med familjen under semestern. Men hur gör man bilresan så säker som möjligt för barnen? Länsförsäkringars motorexpert ger de bästa tipsen.

Bild på pojke i treårsåldern i baksätet på bilen.

Bilbarnstol är A och O

– Med en bilbarnstol som är anpassad efter barnets ålder och längd kommer man långt när det gäller bilsäkerhet, men det finns fler saker som kan vara bra att tänka på, säger Länsförsäkringars motorexpert Kajsa Aminder Pers och fortsätter:

– Det viktigaste när man ska resa med barn är att komma ihåg att barn bör åka bakåtvända till omkring fyra till fem års ålder. Man bör också se till att bilbarnstolen passar för bilen man kör, då vissa bilar har för korta bilbälten för att kunna fästa stolen korrekt.

Bilbarnstol eller bälteskudde – välj rätt

Olika regler i olika länder

Inom EU gäller samma regler som i Sverige – barn ska sitta på bilbarnstol eller bälteskudde i bilen. Men reglerna för ålder och typ av stol kan se olika ut i andra länder. I Tyskland och Schweiz är det till exempel krav på att barn under 150 centimeter ska sitta i bilbarnstol eller bälteskudde.

– Därför kan det vara bra att kolla upp vilka regler som gäller i just det landet man besöker, säger Kajsa Aminder Pers.

Undvik bråk i baksätet

Utöver att barnet ska sitta säkert i bilen kan det vara bra att se till att föraren i bilen kan hålla fokus på vägen och inte behöver oroa sig för oroliga barn.

– Ett tips kan vara att man har en favoritleksak till barnet som hen endast får leka med i bilen. Då är chansen större att barnet håller fokus på leken en lite längre stund. Sovande barn är också bra, varför det kan vara ett alternativ att köra de längre sträckorna på tider när barnet normalt sover, säger Kajsa Aminder Pers.

Tips till dig som bilar med barn

  • Planera din resväg. Oavsett om du reser i Sverige eller utomlands kan det bi långa köer på vissa sträckor och det är bra att bunkra med snacks och vatten ifall man blir stående någonstans.
  • Om resan går utanför Sverige – kolla upp lagar och regler innan.
  • Håll barnen sysselsatta i bilen – det är lättare för den som kör att kunna fokusera på körningen och resan blir mer behaglig för alla.