Flyga och resa som gravid

När du ska ut och resa som gravid är det bra att vara lite extra noga med planeringen, packningen och att ha koll på din reseförsäkring. Här går vi igenom några restips, saker som är bra att ta med sig och hur din försäkring gäller.

Bild på höggravid kvinna utomhus.

Tips inför resan

Resekortet

Med hjälp av resekortet hittar du viktiga kontaktuppgifter och information om vad du ska göra om du råkar ut för en olycka eller skada under resan. Resekortet hittar du i Länsförsäkringars app, du kan även att ladda ner kortet som en PDF.

EU-kortet

Med det europeiska sjukförsäkringskortet får du rätt till akutvård i Schweiz och EU/EES-länder till samma kostnad som boende i landet. Du beställer kortet av Försäkringskassan, se till att göra det i god tid så att du hinner få ditt kort innan du reser. I värsta fall går det även att få ett provisoriskt intyg.

Medicinsk förhandsbedömning

Du behöver vanligtvis inte göra en medicinsk förhandsbedömning när du ska resa under graviditeten. Men om du behandlas för komplikationer under din graviditet kan det vara bra att göra en medicinsk förhandsbedömning innan avresa.

Flyga sent i graviditeten

Många flygbolag tillåter inte att du flyger hur sent som helst i graviditeten. Hur sent i graviditeten du får flyga kan skilja sig mellan olika flygbolag, men det är vanligt att gränsen går vid den sista eller de två sista månaderna av graviditeten. Dubbelkolla med ditt flygbolag eller din resebyrå för säkerhets skull.

Flyga som gravid

Se till att du har det så bekvämt som möjligt när du sätter dig på planet – packa det du kan tänkas behöva ha under resan lättillgängligt.

 1. Hörlurar

  Det kan vara skönt att lyssna på musik, en ljudbok eller en podcast.

 2. Kudde

  För att kunna sitta eller sova bekvämt.

 3. Sovmask

  För att ytterligare skärma av dig från dina medpassagerare kan det vara skönt att ta med en sovmask.

 4. Stödstrumpor

  För att slippa få svullna fötter och ben. Dessutom minskar det risken för blodproppar.

 5. Reseapotek

  1177 har till exempel en bra lista på vad det kan innehålla.

 6. Dryck och snacks

  Se till att ha med dig någonting att dricka och äta om du blir hungrig, törstig eller får blodsockerfall.

Så gäller din hemförsäkring vid resa

Din hemförsäkring gäller för kostnader om du råkar ut för en akut sjukdom eller olycka på resan. Hemförsäkringen ersätter också kostnader om det är barnet i magen vars hälsotillstånd som akut försämras. Exempelvis kan hemförsäkringen hjälpa till med kostnader som uppstår om barnet måste förlösas med akut kejsarsnitt på grund av akut sjukdom.

Graviditet klassas inte som en sjukdom och därför ersätter inte hemförsäkringen kostnader som har med en vanlig graviditet och förlossning att göra.