Tips inför föräldraledigheten

Det finns mycket att ta hänsyn till när ni planerar föräldraledigheten. Här går vi igenom några handfasta tips och praktiska råd som underlättar planeringen av föräldraledigheten och familjens ekonomi.

Tips inför föräldraledigheten

Det lönar sig att dela lika

Enligt en undersökning vi gjorde i december 2021 kan det vara ekonomiskt fördelaktigt att dela lika på föräldraledigheten. Du har nämligen rätt till föräldralön om din arbetsgivare har ett kollektivavtal. Det är en extra lön som du får utöver föräldrapenningen som Försäkringskassan betalar ut. Hur mycket du får i föräldralön kan variera beroende på vilket kollektivavtal du omfattas av och hur längde du varit anställd.

Utöver den ekonomiska aspekten av att dela lika på föräldraledigheten finns det även andra fördelar. Ni får båda två möjlighet att spendera mycket tid med barnet och bygga en bra relation tidigt. Dessutom är det fördelaktigt att era arbetsliv påverkas lika mycket framöver sett till pension och löneutveckling. Det är klokt att tänka långsiktigt och skapa en stabil grund i arbetslivet.

Om du inte redan har ett regelbundet sparande kan det vara ett bra tillfälle komma igång. Det finns flera olika sätt att spara, välj det sätt som passar dig och din familj bäst. Att börja spara till dina barn är smart att börja göra så tidigt som möjligt eftersom en bra ekonomisk grund underlättar i framtiden när barnen tar klivet in i vuxenlivet.

 

Att tänka på när en förälder arbetar deltid

När barnen börjar på förskolan är det vanligt att en förälder börjar jobba deltid vilket kan vara jättebra för att få ihop vardagspusslet under småbarnsåren. Men en viktig sak att komma ihåg är att föräldern som arbetar deltid kommer få mindre pengar avsatt till sin pension. Det är därför en god idé att pensionsspara privat till den föräldern som arbetar deltid när barnen är små för att kompensera.

Oväntade utgifter kan skapa stress och huvudbry om någonting oförutsett skulle hända. För ytterligare ett lager av trygghet kan det vara bra att spara ihop till en buffert på ett sparkonto för att kunna hantera oväntade utgifter.

Baby Journey är med dig på hela resan

Vi samarbetar med Baby Journey. Med deras gravidapp har du allt du behöver veta samlat på ett ställe. Från plusset på stickan till förlossning och hela vägen till att barnet fyller två år. I appen hittar du allt från veckouppdateringar och checklistor till artiklar och tips som stöttar dig på bebisresan.

Till Baby Journey