Gravidförsäkring bra om du får havandeskapsförgiftning

Havandeskapsförgiftning kallas även preeklampsi och drabbar mellan tre och sju procent av alla gravida i Sverige. Det kan hända att du snabbt behöver få vård och har du då en gravidförsäkring kan du få ekonomisk hjälp.

par hos barnmorska som gör ultraljud

Vad är havandeskapsförgiftning?

Om du fått havandeskapsförgiftning har du ett för högt blodtryck som kan påverka dina organ och barnet under graviditeten. Det kan hända att du behöver få vård på sjukhus och i vissa fall behöver barnet födas tidigare än planerat. De allra flesta som drabbas av havandeskapsförgiftning får en lindrig variant.

Hos Vårdguiden kan du läsa mer om behandlingar och symtom.

Täcker gravidförsäkringen havandeskapsförgiftning?

Ja, Gravidförsäkring Plus täcker komplikationer under graviditet och förlossning som exempelvis havandeskapsförgiftning, akut kejsarsnitt och sjukhusvistelse.

Vilken ersättning kan jag få om jag drabbas av havandeskapsförgiftning?

Gravidförsäkring kan ge dig 3 000 kronor i ersättning för en komplikation. Därefter är ersättningen 1 500 kronor per komplikation. Om du blir inskriven på sjukhus minst tre dygn i följd får du 200 kronor i ersättning från det första dygnet, som längst i 40 dagar.

Vi illustrerar hur försäkringen kan hjälpa dig med ett exempel:

Exempel på ersättning om du har Gravidförsäkring

I slutet av sin graviditet blir Disa inlagd på sjukhus för havandeskapsförgiftning i graviditetsvecka 35. Trots behandling blir det till slut ett akut kejsarsnitt efter fyra dagar.

Disa får ligga kvar på sjukhuset några dagar. Barnet ligger på neonatalavdelning och det visar sig att barnet inte hör någonting på ena örat. Disa har köpt en Gravidförsäkring Plus hos Länsförsäkringar som totalt ersätter Disa och barnet med 55 300 kr skattefritt.

  • Havandeskapsförgiftning - 3 000 kronor
  • Akut kejsarsnitt - 1 500 kronor
  • Disas sjukhusvistelse - 800 kronor
  • Barnets hörselnedsättning, diagnosersättning - 50 000 kronor