Jobba extra under studietiden - vad ska jag tänka på?
Många studenter jobbar extra under terminerna eller under loven. Det är ett bra sätt att både få arbetslivserfarenhet och att tjäna extrapengar för att dryga ut studiemedlet. För vissa kan det vara nödvändigt för att få utgifter och inkomster att gå ihop. Om du jobbar extra, tänk på att ha en balans mellan arbete och plugg så att du orkar och hinner plugga.

Din inkomst när du jobbar extra påverkar ditt studiemedel. Du får inte jobba hur mycket som helst och samtidigt få studiebidrag och studielån. Hur mycket du får tjäna kallas för fribelopp, och fribeloppet är olika stort beroende på om du studerar på hel- eller halvfart och hur många poäng du tar under en termin. Vårt tips är att du håller koll på hur stort ditt fribelopp är när du planerar hur mycket du ska jobba. Fribeloppet är beräknat per halvår (termin).
Exempel vid studier på heltid (100%)
- Studiebidrag 26 veckor
- Fribelopp 65 480 kronor (för år 2022)
Det betyder att mellan första januari och sista juni får du tjäna 65 480 kr utan att ditt studiemedel påverkas, alltså 10 913 kronor i snitt/månad.
Tjänar du mer än det kan du bli återbetalningsskyldig till CSN. Det är det datum du får pengarna insatta på ditt konto som räknas. Har du arbetat under jullovet men får lönen i januari så ska du räkna in det i hur mycket du tjänat mellan januari och juni.
När du får studiebidrag så är det bra att känna till att du inte får jobba hur mycket som helst. Det belopp du får tjäna kallas för fribelopp. Om du har en inkomst som är högre än fribeloppet behöver du betala tillbaka bidraget till CSN.
Under 2021 är fribeloppet indraget på grund av coronakrisen. Det innebär att du kan tjäna obegränsat utan att ditt studiebidrag påverkas. Efter 2021 kommer reglerna återgå till det normala, som anges nedan.
Det belopp du får tjäna samtidigt som du får studiebidrag från CSN kallas för fribelopp. Fribeloppet räknas per kalenderhalvår. Du behöver hålla koll på hur mycket du tjänar mellan januari och juni, och därefter hur mycket du tjänar mellan juli och december. Du ska räkna utifrån den månad som lönen betalas ut.
På CSN:s hemsida kan du se hur stort fribeloppet blir för dig. Det beror på om du pluggar på heltid eller deltid, och också på hur många veckor du studerar under ett år. Läs mer hos CSN.
Bra att ha koll på
- Hur mycket du tjänar sammanlagt under kommande halvår. Det är smart att planera och tänka lite framåt. Hur mycket tror du att du kommer tjäna nästa månad? Och hur mycket kommer du att kunna jobba extra i sommar?
- Om du har andra inkomster utöver lön. Förutom lön så räknas också t ex a-kassa, vinst från bostadsförsäljning och aktieutdelning med i fribeloppet, alltså hur mycket du får tjäna. Läs mer hos CSN.
- Fribeloppet är detsamma om du har både bidrag och lån eller bara bidrag.

Privatekonomen tipsar
Läs en intervju med vår privatekonom Stefan Westerberg där han ger sina bästa tips och svar till dig som ska kasta dig ut i studentlivet.