Funderar du på att börja plugga?

Vad kul! Det är en tid i livet som du alltid kommer att minnas. Med nya bekantskaper och erfarenheter och kanske ett steg närmare ditt drömjobb. Med plugg kommer också en del saker att förbereda och tänka på - vi guidar dig i rätt riktning.

Funderar du på att börja plugga?

Kommer dina pengar att räcka?

Nästan alla som ska börja plugga och flyttar hemifrån känner sig osäkra på hur pengarna ska räcka. Det är bra att ställa in sig på att man kommer att få leva snålare än vad man är van vid hemma. Ett bra tips är att bilda dig en uppfattning om dina intäkter och utgifter innan du flyttar hemifrån.

Det bästa sättet för att känna sig lite lugnare och få koll på sin ekonomi, är att göra en studentbudget. En budget är en plan som du gör för att se till att de pengar du får in på ditt konto i början av månaden räcker hela månaden.

Din budget bestäms av hur mycket du får in på kontot och hur mycket du gör av med varje månad. Det kallas för inkomster och utgifter. Tänk på att sätta av en liten summa varje månad till utgifter som inte kommer varje månad. Som att gå till tandläkaren, eller frisören.

Ta gärna del av tips på hur du får studentbudgeten att gå ihop

Sjukt tråkigt tycker kanske många, men nödvändigt för att förstå hur studentvardagen kommer att se ut. I början av terminen har man också ofta stora utgifter, som exempelvis kurslitteratur.

När vi gör en exempelbudget är det tydligt att det krävs att studenter tänker till för att få budgeten att gå ihop. Det gäller att prioritera bland utgifterna och välja i vilken kategori som t.ex. kläder, mat eller kanske nöjeskontot man kan spendera mer eller mindre. Det valet är förstås högst personligt.

– Min uppmaning till alla studenter är att göra en genomgång av utgifter och inkomster så att du vet hur mycket du kan lägga på respektive kategori. Planera också i god tid hur du ska hantera de månader som du inte får studiemedel, till exempel genom att söka ett extrajobb i tid, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar

Privatekonomen tipsar

Läs en intervju med vår privatekonom Stefan Westerberg där han ger sina bästa tips och svar till dig som ska kasta dig ut i studentlivet.

Stefans bästa tips