Vad ska jag tänka på som student?

Stefan Westerberg ger sina bästa tips och svarar på frågor om hur du får studentlivet att gå ihop.

Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar

Hur får man studiemedlet att räcka hela månaden?

Det bästa sättet att veta hur mycket pengarna räcker till är att ställa upp en enkel budget. Skriv ner dina fasta kostnader (återkommande kostnader som du inte kan påverka, typ hyran och busskort) och gör sen en uppskattning på de rörliga (luncher, studiemedel etc). Går budgeten ihop är det jättebra, gör den inte det måste du antingen dra ner på de rörliga kostnaderna eller skaffa dig en extrainkomst. När budgeten väl går ihop kan ett bra tips vara att göra en veckobudget. För varje vecka vet du då hur mycket pengar du kan göra av med. Det kan vara ett sätt att få pengarna att räcka hela månaden.

Hur ska jag tänka kring att jobba som student? Några bra tips?

Att jobba extra som student under terminen ska du bara göra om du känner att du klarar både det och studierna tycker jag. Kanske ska du inte börja jobba direkt utan först känna efter hur mycket tid och kraft studierna tar? Under lov och kanske också några helger däremot är det ett jättebra sätt att dryga ut kassan på. Håll koll på hur mycket du får tjäna innan du i värsta fall blir återbetalningsskyldig för studiemedlet.

Jag ska flytta hemifrån. Vad är bra att ha koll på?

Det viktigaste är att du får din ekonomi att fungera. Det är bra att ställa upp en enkel budget så att du vet att du klarar hyra, mat och andra nödvändiga utgifter. Glöm inte att skaffa en egen hemförsäkring. En liten buffert för oförutsedda händelser är också bra att bygga upp om så bara genom att spara lite varje månad till ett sparkonto.

Jag vill köpa en bostadsrätt. Hur går jag tillväga då?

Det är spännande och roligt att köpa en egen bostad, men det är några saker som kan vara bra att räkna på först. Till exempel behöver du ha 15 procent av inköpspriset för bostadsrätten sparat först, eftersom du bara får låna 85 procent av bostadens värde av banken. Sen behöver du fundera på hur mycket du vill lägga på ditt boende varje månad. Du kanske är beredd att lägga en stor del av din inkomst på boende, men glöm inte att det också ska finnas utrymme att leva det liv du vill. Ta hjälp av en räknesnurra på bankens hemsida för att ta reda på hur stora utgifter du får för ränta och amortering. I samma snurra kan du också få reda på hur mycket du får låna och kan skaffa ett så kallat lånelöfte. Det är den summa som banken är beredd att låna ut till dig för ditt bostadsköp, utöver de 15 procent som du själv måste gå in med. Är du student eller har en låg inkomst kan det ibland vara nödvändigt att ha en medlåntagare som står med på lånet, t ex en förälder. Prata gärna med banken, de hjälper dig gärna. 

Har du tips på hur jag kan få ihop en kontantinsats?

Det är bra att ha ett tydligt mål för ditt sparande och drömmen om en egen bostad kan vara den motivation du behöver för att orka spara. Gå igenom alla dina utgifter och fundera på vad du kan offra för att uppnå drömmen. Matlådor, kaffe i termos, cykla istället för kollektivtrafik och att pausa streamingtjänster kan göra att du kommer en bra bit på vägen. Du kanske också kan skaffa dig en extrainkomst genom att jobba eller att sälja eller hyra ut saker du inte behöver? Ge inte upp, det tar lite tid men det kommer att vara värt det i slutändan!

Vilka är dina bästa spartips från när du var student?

Jag flyttade till Stockholm för studier och fick ta lite grann av mina sparpengar för att komma i gång. Man inser snabbt att allt kostar pengar – alltifrån möbler till vardagliga saker som hushållspapper och ost. Men jag försökte göra matlådor och utnyttja rabatter så mycket som möjligt. Sedan cyklade jag mycket i stället för att ta tunnelbanan eller bussen – och det gör jag fortfarande. Det tjänar man en hel del pengar på. Efter ett tag började jag jobba extra för att dryga ut kassan. Det gjorde att jag inte behövde vända på varenda slant.