Bakåtvänd bilbarnstol

Byt babyskyddet (den första bilbarnstolen) mot en bakåtvänd bilbarnstol när barnet kan sitta stadigt själv. Barns huvud är stort i förhållande till kroppen vilket gör att barnet behöver det extra skydd som en bakåtvänd bilbarnstol ger.

Bakåtvänd bilbarnstol

Hur länge kan mitt barn sitta bakåtvänd i bilen?

Använd en bakåtvänd bilbarnstol så länge som möjligt, minst fram till 4–5 årsåldern. En framåtvänd stol är inte alls lika säker och riskerar att ge barnet allvarliga skador i nacke och huvud vid en krock.

Ungefär när barnets öron når upp till kanten på ryggstödet har barnet vuxit ur bilbarnstolen och det är dags att byta ut den till en bältesstol eller bälteskudde. Kolla även stolens rekommenderade vikt- eller längdgräns.

Vissa tror att barnet har vuxit ur stolen när det måste sitta med böjda ben. Det stämmer inte, men om barnet behöver mer plats för benen kan du placera stolen i framsätet istället.

Att tänka på när du köper bakåtvänd bilbarnstol

  • Bilbarnstolen ska passa både barnet och bilen – prova innan köp.
  • Stolen ska vara testad och E-godkänd (Europagodkänd).
  • ISOFIX minskar risken för felmontering och är lättare att ta in och ut ur bilen.
  • Kolla stolens maxvikt eller -längd så att ditt barn kan ha den länge.
  • Köp i första hand en ny bilbarnstol.

Kan jag köpa en begagnad bilbarnstol?

En bilbarnstol ska användas i flera år, men även bilbarnstolar åldras. Var vaksam om du köper begagnat. Stolen bör inte vara äldre än fem år när du köper den och den ska inte heller ha varit med om en krock då stolen kan vara skadad.

Är du osäker på om stolen är i bra skick så är det bättre att köpa en helt ny. Länsförsäkringar rekommenderar att du i första hand köper en ny bilbarnstol.

Så monterar du bilbarnstolen

Bilbarnstolen sätts fast med ISOFIX, bilbältet och/eller speciella fästband till passagerarstolens underrede. Vissa stolar är även godkända för bakåtvänd placering i baksätet. Följ alltid tillverkarens anvisning när du ska montera stolen.

De flesta bilbarnstolar kan monteras i framsäte eller baksäte. Men om du monterar bilbarnstolen fram måste krockkudden vara urkopplad.

Vad är en ISO-fix stol?

ISOFIX är ett säkert fästsystem för bilbarnstolar. Istället för att du monterar bilbarnstolen med bilens bilbälten hakar enkelt fast bilbarnstolen i bilens ISOFIX-fästen.

När kan man börja använda bakåtvänd bilbarnstol?

Du kan byta till en bakåtvänd bilbarnstol när barnet kan sitta själv utan stöd, vilket brukar vara när barnet är 6–9 månader. Här kan du läsa mer om babyskydd, den första stolen.

Hur länge kan ett barn sitta i bilbarnstol?

På samma sätt som vuxna behöver ta pauser under bilresan, behöver barnen det också. Efter ett par timmar är det lagom att ta en paus vid en längre bilresa – se till att barnet får komma ut ur stolen och röra på sig då.

Kan man ha bakåtvänd bilbarnstol i framsätet?

Ja, se bara till att krockkudden är urkopplad.

Var är bäst att placera bilbarnstolen?

Det spelar ingen roll om du placerar stolen bak eller fram. Det viktigaste är att den är bakåtvänd och sitter korrekt monterad.