Babyskydd i bilen

Babyskydd är den första bilbarnstolen och kan användas fram till cirka 12 månaders ålder. Montera babyskyddet bakåtvänt i fram- eller baksätet. Om du har stolen i framsätet måste krockkudden kopplas ur.

Babyskydd i bilen

Så länge kan barn använda babyskydd

Barn växer olika snabbt, men en bra riktlinje för när det är dags att byta till bilbarnstol är när huvudet når ryggstödets övre kant (om inte babyskyddets viktgräns passerats först). Det brukar vara när babyn är omkring 9–12 månader. Barnet ska kunna sitta själv utan stöd när du byter till bilbarnstol.

Små barn ska åka bakåtvänt så länge som möjligt. Först efter 4–5 års ålder när nackmuskulaturen blivit starkare och barnet växt ur de bakåtvända stolarna är det dags att åka framlänges.

Tänk på det här när du väljer babyskydd

  • Köp eller hyr babyskyddet innan babyn föds.
  • Välj en stol som är E-märkt, ofta med etiketten ECE. Läs mer om det på Transportstyrelsens webbplats
  • Ta med bilen till butiken för att prova att modellen passar just din bil.
  • Fundera över om du behöver kunna flytta babyskyddet ofta eller om det vanligtvis sitter kvar på passagerarsidan. Flyttar du det ofta kan det vara bra att välja en stol med Isofix-fäste.
  • Montera alltid stolen efter tillverkarens anvisningar. Ta gärna hjälp av återförsäljaren om du är osäker.

Om du ska köpa begagnat babyskydd

Länsförsäkringar rekommenderar att du köper eller hyr en ny bilbarnstol. Om du väljer att köpa en begagnad är det viktigt att den inte har varit med om en krock. Det kan då finnas sprickor eller andra brister som inte syns för blotta ögat.

Titta även efter datummärkning på en begagnad stol, märkningen kan finnas instansad i plasten eller på en etikett. Normalt håller ett babyskydd i 5–7 år. Värme, solljus och kyla gör att materialet åldras och blir skört och därmed skyddar babyn sämre.

Så här monterar du babyskyddet rätt i bilen

  • Babyskyddet ska sitta bakåtvänt i framsätet eller baksätet. Koppla ur krockkudde (airbag) på passagerarsidan (sidokrockkudde och sidokrockgardin kan däremot vara kvar).
  • Babyn ska sitta stadigt, ha skydd för hela huvudet och använda bältet som hör till babyskyddet.
  • Babyskyddets bälte ska sitta nära kroppen (cirka två fingrar mellan kroppen och bältet). Ta av babyn tjocka kläder och lägg till exempel på en filt istället.
  • Bilens bälte som ska hålla fast babyskyddet ska vara helt sträckt.

Fäst babyskyddet med eller utan Isofix

Du monterar antingen babyskyddet med bilens trepunktsbälte, eller i ett Isofix-fäste. Isofix är ett fästanordningssystem för babyskydd och bilbarnstolar.

Handtaget på babyskyddet ska vara antingen rakt upp eller fällas framåt – se ditt babyskydds anvisningar för exakt montering.

Roa babyn så blir resan lättare

Ett tips är att sysselsätta barnet med något när du kör bilen. Exempelvis en leksak som den endast har när barnet åker bil så att du som förare kan koncentrerar dig på bilkörningen.

När babyn har vuxit ur babyskyddet

När barnet har vuxit ur babyskyddet och kan sitta själv utan stöd är det dags att byta till bilbarnstol. Här får du hjälp att välja bilbarnstol till mindre barn 

När barnet är 4–5 år behöver du återigen byta till en större stol, och då kan du välja mellan bältesstol och bälteskudde

Vad är skillnaden mellan babyskydd och bilbarnstol?

Babyskydd är den första bilbarnstolen som du kan använda under de första 9–12 månaderna. Babyn placeras i babyskyddet och använder dess bälte, det har också ett bärhandtag som gör att du kan bära babyn i det till och från bilen. Babyskyddet fäster du bakåtvänt i bilen med bilbälte eller Isofix.

När babyn har vuxit ur babyskyddet kan hen använda en bilbarnstol – vi rekommenderar att du använder den bakåtvänt till dess att barnet är 4–5 år för att barnet ska sitta så säkert som möjligt.

Hur länge kan man ha baby i babyskydd?

Barn växer olika snabbt så en bra riktlinje för när det är dags att byta till bilbarnstol är när huvudet når ryggstödets övre kant. Det brukar vara när babyn är cirka 9-12 månader.

Gäller bilförsäkringen för babyskyddet?

Skadas din barnstol vid en brand, stöld eller i en olycka med din bil, ersätts den via bilförsäkringen.

Hur gammal och hur länge håller ett babyskydd?

Ett babyskydd håller normalt i 5–7 år, men värme, solljus och kyla kan göra att den blir skör i materialet tidigare än så.