Undvik farorna vid elektronikköp på nätet

Vi har testat vanliga elprylar från stora nätsajter och hittat allvarliga brister. Hela 93 procent av produkterna visade sig vara direkt farliga, däribland nattlampor för barn. Här är tipsen för att undvika de riskabla nätköpen.

Undvik farorna vid elektronikköp på nätet

Testet i korthet

 1. Elprylar som är vanliga i svenska hem

  28 elprodukter köptes in från Wish, Ebay och Aliexpress under hösten 2020.

 2. Testade på oberoende forskningslabb

  11 nattlampor för barn, 15 usb-laddare och två mixrar testades på ett ackrediterat provningslabb.

 3. 93 procent underkändes

  Två produkter klarade testet och 26 underkändes, bland annat på grund av risk för elchock och brand.

 4. Skulle varit olagliga i Sverige

  Samtliga underkända produkter hade fått försäljningsförbud om de sålts inom EU.

Testet är ett samarbete mellan Elsäkerhetsverket och Länsförsäkringar och har delfinansierats av Länsförsäkringars Forskningsfond.

Test av elprylar: 26 av 28 var farliga att använda

Det kan innebära en stor risk att klicka hem elprylar från nätsajter som Wish, Ebay och Aliexpress. Det visar ett test vi låtit göra tillsammans med Elsäkerhetsverket och Sveriges konsumenter. Den elektronik du köper från dessa sajter kommer ofta från länder utanför EU, vilket innebär betydligt sämre krav på säkerhet – och i praktiken rysk roulette för dig när elprylarna pluggas in i väggen hemma. Samma problematik gäller Amazon, som vid testtillfället ännu inte etablerat en svensk sajt.

– Utifrån denna undersökning avråder vi starkt från att köpa privatimporterade elprodukter från ”nätjättarna”. Köper du från svenska butiker och återförsäljare har de ansvar för att varorna de säljer uppfyller alla säkerhetskrav och du kan känna dig trygg, säger Mari Sparr vid Länsförsäkringar Forskningsfond.

”De brister vi har hittat kan orsaka både elchock och brand”
– Tomas Ekman, riskspecialist på Länsförsäkringar

 

Nattlampor för barn bland de underkända produkterna

Risker för elchock och brand var genomgående för nästan alla produkter som underkändes. Särskilt allvarligt ser man på det faktum att nattlamporna designats som leksaker – samtidigt som de sitter direkt i eluttagen. Här lossnade till exempel höljen så att ett barn skulle kunna komma i direktkontakt med strömförande delar.

– Dessa hade flertalet brister och lockar dessutom till lek, här hade vi satt försäljningsförbud direkt om de såldes i Sverige, konstaterar Patrik Espino Collin på Elsäkerhetsverket.

Under hösten 2020 köpte Elsäkerhetsverket tillsammans med Länsförsäkringars Forskningsfond in nattlampor, usb-laddare och mixrar med syftet att ta reda på mer om elprodukter som säljs via marknadsplatser på nätet. Av de testade nattlamporna var fyra utformade på ett sätt som inbjuder till lek vilket inte är tillåtet i Sverige. Dessa lampor hade också flera brister i konstruktionen som innebär risk för att komma åt strömförande delar med 230 volt.

Bakgrunden till testet är en Sifo-undersökning som Elsäkerhetsverket genomförde i under våren 2020. Enligt undersökningen är det hemelektronik, bland annat hushållsapparater och belysning, som toppar listan över produkter som säljs via nätet.

Produkter som säljs utanför EU är inte alltid tillverkade för att användas i Sverige, dessutom finns det inget företag inom EU som tar ansvar för att produkten är uppfyller kraven. Det innebär att du som privatperson får ta ett stort ansvar att kontrollera produkten du köpt, du måste veta att den är säker och får användas i Sverige.

Nätjättar som Ebay, Amazon och Wish är marknadsplatser där tusentals olika företag säljer sina produkter. När säljaren är en så kallad trepartssäljare någonstans i världen är det ingen som tar ansvar för att kontrollera att produkterna är säkra.

Med den här undersökningen vill vi lyfta fram vikten av att få ett bättre regelverk på plats och ge dig som konsument möjlighet att undvika de farliga elprodukterna på nätet.

Läs mer och ladda ner rapporten på Elsakerhetsverket.se

3 sätt att handla elprylarna säkert

 • Chansa inte på handlaren
  Undvik att handla elprodukter på nätsajter som Wish, Ebay, Amazon eller Aliexpress. Dessa sajter är marknadsplatser med tusentals säljare som inte alltid omfattas av EU:s krav på elsäkerhet.
 • Svenska butiker ett säkert kort
  Handlar du elprodukter från svenska återförsäljare, på nätet eller i butik, har de ansvar för att varorna de säljer uppfyller alla säkerhetskrav.
 • Oklart ursprung – byt ut
  Om du redan köpt laddare eller liknande produkter där du är osäker på tillverkare eller ursprung? Byt ut och lämna till återvinning.