Tvestjärt

Tvestjärten utmärker sig med sin långsmala kroppsform och sin tång. Den tar sig fram på natten för att leta efter mat och kan ställa till med problem i trädgården.

Tecknad bild på en tvestjärt.

Förebyggande åtgärder du själv kan göra

  • Vegetation nära huset
    Se till att inte ha vegetation eller kompost för nära inpå huset.

  • Gör en fälla
    Du kan göra fällor för tvestjärten genom att fukta och rulla ihop lite wellpapp eller tidningspapper. Fällan placerar du där du har problem, till exempel i källarfönster eller nedanför postlådan. Du ställer ut fällan på kvällen och sedan vittjar du den under dagen. Släpp ut djuren där de gör nytta i komposten eller i en rabatt längre från huset.

Om dina problem kvarstår

Blir du inte av med tvestjärtarna? Kontakta oss för hjälp med skadedjuren

Fakta om tvestjärten

Tvestjärten utmärks av sin långsmala kroppsform och små täckvingar, men framför allt av sin tång. Tångens huvudsyfte är att vika ihop de ömtåliga vingarna (vilket kräver 40 moment) så att de skyddas av täckvingarna. Hanens tång är mer kurvad än honans som är mindre och rakare.

Tvestjärten lever under dagen på fuktiga och mörka ställen för att på natten komma fram och leta föda. Den äter främst animalisk föda som till exempel bladlöss, men kan även ge sig på växter vilket kan ställa till med problem i trädgården.

På hösten övervintrar tvestjärtarna i par. Honan lägger sedan äggen på våren och de pysslas om av modern. Honan skyddar och tar hand om nymferna även under deras första utvecklingsfaser.