Spindel

Spindlar är inga skadedjur, men är mindre roliga att ha inomhus. Vill du bli av med dem är ett tips att städa bort deras mat som döda flugor och insekter.

Tecknad bild på en spindel.

Förebyggande åtgärder du själv kan göra

Spindlar är inga skadedjur. Du hittar dem oftast under hösten när de är på jakt efter en varm plats att tillbringa vintern på eller på husfasaden under somrarna när de sitter och väntar på föda i sina nät.

Det bästa rådet är att lämna dem ifred. Vill du bli av med dem är det effektivaste sättet att städa bort deras föda som till exempel döda flugor och insekter.

 • Dammsug noggrant 
  Dammsug ofta golv och tak – särskilt skyddade platser såsom under bänkskivor, bakom samt under möbler och skåp.

 • Leta efter spindelnät
  Storleken och formen på spindelnätet varierar efter art. Vissa spindelnät är runda medan andra är trattformade. Ta bort spindelnät regelbundet för att störa deras tillvaro.

 • Kolla efter hål
  Täta håligheter i väggar, runt rör och under dörrar för att undvika att de tar sig in.

 • Rensa gömställen
  Ta bort platser där de kan söka skydd såsom vedhögar, trädgårdskorgar och komposthögar.

 • Se upp med andra insekter
  Där det finns ett rikligt utbud av andra insekter finns det också spindlar. Använd specifik belysning i utearmaturer som insekter (flugor) inte gillar – spindlarna kommer då inte att ha något att äta. 

 • Fånga spindleln
  Att fånga en spindel som tagit sig in är lätt eftersom den saknar luktsinne och har dålig hörsel och syn. Med hjälp av vibrationer känner den av omgivningen.

Fakta om spindlar

I Sverige finns ungefär 730 spindelarter och de är ofarliga för människor. Svenska spindlar är giftiga men vi människor känner oftast inte giftet, då de flesta inte kan bita igenom vår hud.

Alla spindlar är rovdjur och kan spinna tunna silkestrådar. Silket används för att fånga insekter i spindelnät men det finns flera spindlar som inte använder spindelnät för att jaga utan enbart använder det för att klättra, bygga bon, skapa äggsäckar och för att vira in byten.

När temperaturen sjunker under hösten blir spindlarna mer aktiva, söker en partner och kommer ut ur sina gömställen. Mot slutet av hösten dör många men några övervintrar till våren.

Spindelägg läggs in i en silkeskokong som kan sitta fast på en yta, gömd i spindelnätet eller bärs av honan.

Vanliga spindelarter som förekommer inomhus är mindre husspindel, stor husspindel, fettspindel, allmän mörkrumsspindel, bred sektorspindel, harlekinspindel och olika lockespindlar.