Så skräms tjuvarna bort med DNA-märkning

DNA-märkning avskräcker tjuvarna och underlättar för polisen att spåra stöldgodset.

Bild på en familj påväg ut genom ytterdörren.

Vad är DNA-märkning?

DNA-märkning är ett enkelt sätt att stöldmärka dina viktigast ägodelar, till exempel konstverk, hemelektronik, musikinstrument. Du penslar helt enkelt på dina saker med en speciell DNA-vätska som du köper. Märkningen blir först vit men efter torkning syns den knappt. 

Därefter behöver du registrera de saker du märkt upp i en internationell databas för att göra dem sökbara för polis – se mer information i ditt DNA-kit.

En ny metod

När mörkret faller så ökar antalet inbrott. Tjuvarna kan lätt se om någon är hemma och jobba ostört i skydd av mörkret. För att bekämpa tjuvarna har tipsen länge varit att använda timer, grannsamverkan och inbrottslarm. Den senaste metoden – och kanske den mest effektiva – är DNA-märkning. Det avskräcker tjuvarna eftersom hälarna inte vill ta emot föremål med den här typen av märkning.

– Det är väldigt enkelt att pensla på lösningen på de saker du vill märka upp. Varje burk har en unik DNA-profil som registreras på dig. Om du sedan blir bestulen så syns märkningen i UV-ljus, Anna Dahlström, riskingenjör och skadeförebyggare på Länsförsäkringar.

Svårt att avlägsna märkningen

DNA-märkningen syns inte för blotta ögat och är svår för tjuvarna att avlägsna eftersom varje partikel av märkningen innehåller en fullständig DNA-kod. DNA-koden gör det enkelt för polisen att spåra stöldgodsen.

Genom att sätta upp klisterlappar på dörrar och fönster om att värdesakerna är DNA-märkta kan det ha en avskräckande effekt. Under ett års tid har metoden prövats i Stockholm och där har man kunnat se en tydlig effekt med en markant minskning av inbrott.

Stöldmärk dina värdesaker med DNA