Internationella stöldligor – så kan du skydda dig

Varje år förs stulna bilar, motorer och annat stöldgods för minst 1,5 miljarder ut ur Sverige. Så här kan du själv göra för att skydda dina saker – och hjälpa polisen att sätta p för ligorna.
Icons/70px/Quotation-mark-70
Internationella stöldligor uppskattas ligga bakom nära 90 procent av alla bilstölder och hälften av alla inbrott i Sverige.
Källa: Larmtjänst AB

Se vår dokumentär om hur stöldligorna jobbar

Ett växande samhällsproblem

De internationella ligorna tar sig in i Sverige, begår brott och för sedan ut stöldgodset ur landet. Brottsligheten skapar otrygghet, personligt lidande för de som drabbas och stora kostnader för både samhället och enskilda människor.

Så kan vi få stopp på ligorna

För att vända utvecklingen jobbar vi på Länsförsäkringar med att på olika sätt lyfta problemet och driva det skadeförebyggande arbetet framåt. Bland annat genom en nypublicerad rapport.

Tre förslag ur rapporten

  • Smartare samverkan mellan myndigheter
    Stärkt samverkan mellan Tullverket, Polismyndigheten och Kustbevakning.
  • Inspireras av finnarnas framgångar
    Titta närmare på den finska modellen med en särskild gränsskyddsmyndighet.
  • Bättre koll inom näthandeln
    Låt nätannonssajterna ta sitt ansvar genom att försäkra att prylarna som säljs inte är stulna.

Läs hela rapporten

Så skyddar du din bil

Larm, rattlås och att ställa bilen i garage är några enkla sätt att skydda din bil. Du kan också märka ratten eller gps-utrustningen.

Så skyddar du din cykel

Ha gärna ett extra lås för att fästa cykeln vid ett cykelställ eller en lyktstolpe. Skriv upp ramnumret eller dna-märk cykeln så ökar chanserna att spåra den. 

Så skyddar du ditt hem

Ta hjälp av grannarna och försök få det att se ut som du är hemma när du reser bort. Timers eller rörelsedetektorer kan också hjälpa till.

Så undviker du köp av stöldgods

Kolla upp chassinumret om du köper en större maskin. Var uppmärksam på om priset på cykeln är orimligt lågt eller om säljaren har flera av samma sort.