Gasol – populärt men farligt

Gasolgrillar, gasolspisar och terassvärmare blir allt vanligare i våra hem. Det ökar också risken för bränder och brännskador. Gasol är mycket brandfarlig och måste hanteras varsamt. En vanlig olycka med gasol är läckage i gasolbehållaren eller slangen.

Gasol – populärt men farligt


Hur kan du undvika läckage?

Kontrollera slangens fästen regelbundet, men också själva slangen genom att böja den och se så att den inte har sprickor. Om du använder gasol inomhus eller i båt och husvagn bör du skaffa en läckagevarnare.

Hur ska gasol förvaras?

Det finns tydliga regler för hur mycket gasol man får förvara och var. I hemmet får bara gasol för det egna behovet förvaras. Normalt säger man en gasbehållare för förbrukning och en i reserv.

Förvaring i villa, radhus och fritidshus

  • Max 30 liter per gasolbehållare och max två stycken.
  • Behållaren ska förvaras i förråd eller garage som är avskilda från bostaden.
  • Utrymmet ska ha ventilation.

Förvaring i flerfamiljshus

  • Max 5 liter per gasolflaska och max två stycken per hushåll.
  • Lämpligast placering är på en balkong eller terass.
  • Det är förbjudet att förvara gasolbehållare på vinden, i källarförråd och bilgarage.

Gasolgrillen - så grillar du säkert

Ställ gasolgrillen så att inget lättantändligt material finns i närheten. Kolla också att du har rätt mängd gas i behållaren - annars blir det ingen grillfest. Gasbehållaren ska stå vid sidan om gasolgrillen, inte under den även om plats finns. Använd grillhandske så att du inte bränner dig. En brandsläckare i närheten ökar också säkerheten.

Om du bor i en bostadsrättsförening eller har en hyresrätt så behöver du kolla vad som gäller för gasolgrillar.

Terassvärmare förlänger sommarkvällarna

Alla terassvärmare som drivs med gasol får bara användas utomhus, aldrig i uterum eller tält. Tänk också på att den ska stå stadigt på plant underlag.

Grilla ute - fler säkra tips

Brandfaror i köket

Säkerhetsprodukter mot brand

I vår webbshop hittar du brandsläckare, brandvarnare, brandfilt och andra säkerhetsprodukter som skyddar dig om olyckan skulle vara framme. 

Till webbshopen

Tänk på att...

Ha alltid en brandvarnare, en 6 kg pulversläckare och en brandfilt hemma, men kom ihåg att det alltid är lättare att förebygga en brand än att släcka den. Elda försiktigt!