Låt hemestern börja så fort du sätter dig i bilen

Lägg några minuter på att förbereda dig och låt hemestern börja på riktigt så fort du sätter dig i bilen, oavsett om du ska göra en roadtrip eller bila till landstället i sommar.

Låt hemestern börja så fort du sätter dig i bilen

Maxa bilsemestern på några minuter

Det är någonting speciellt med att ge sig ut på den öppna vägen med familjen eller vännerna, känna den varma sommarvinden i håret och låta semesterkänslan infinna sig.

Med några enkla förberedelser gör du bilsemestern både säkrare och roligare på några minuter. Tänk på vad du kan behöva eller vilja ha nära till hands under resans gång så att du kan fokusera på körningen och njuta av resan när du sätter dig i bilen. Ladda upp med en god natts sömn och drick mycket vatten så åker vi.

Koppla upp och varva ner på bilresan

Se till att telefonen är uppkopplad mot bilen innan du ger du dig ut på vägarna och rivstartar hemestern. Med finslipade spellistor och favoritpoddarna nedladdade har du allting bara ett knapptryck bort under bilresan utan att behöva släppa vägen med blicken. Några väl valda spellistor och poddar tar garanterat resan till en ny nivå.

Varför inte ge dina passagerare en stund i rampljuset? Med Spotifys funktion Gruppsession kan ni bjuda in varandra och tillsammans styra vad som spelas upp och köa låtar. Dela era favoritlåtar och guilty pleasures eller anordna ett musikquiz.

Så startar du en Gruppsession

Om det dyker upp någonting på telefonen som kräver din uppmärksamhet kan du be en passagerare om hjälp eller använda en röstassistent som Google Assistant eller Apples Siri istället för att knappa på telefonen när du kör.

Röstassistenterna kan inte göra allt men de blir bättre och bättre hela tiden på att lösa enklare uppgifter. Du kan exempelvis be din röstassistent att svara på ett sms, byta låt eller ringa ett samtal.

Resan är målet med bilsemestern

Om du kör efter en navigator eller använder en kart-applikation kan du knappa in din slutdestination i förväg. När du ändå är i farten, passa på att lägga in det bästa lunchstället eller finaste utsiktsplatsen att ta en bensträckare på längs vägen.

Det finns även gott om rastplatser runt om i landet som det går att pausa på, närmare bestämt ca 270 stycken. Här finns toaletter, informationstavlor och sittplatser med bord. På vissa rastplatser finns det även restauranger.

Här hittar du en karta över alla rastplatser i Sverige

Ta elbilen i sommar

Tveka inte att ta elbilen i sommar. Allt fler elbilar klarar av att köra längre sträckor och dessutom finns det många laddstationer runt om i landet – att det tar flera timmar att ladda upp en elbil är en myt. Planera din rutt så att du kan ladda bilen när du ändå stannar för att äta eller ta en paus.

För dig som kör en elbil är det enkelt att hålla koll på närmaste laddstation. Det finns flera bra alternativ som hjälper dig på traven både i form av appar och hemsidor. Chargemap och PlugShare är två exempel som går att använda direkt i webbläsaren eller att installera som en app.

Läs också

Så laddar du elbilen säkert

Hänger säkerhetstänket med när du laddar? Här är tre sätt att ladda med koll.

Till tipsen

Ecodriving – klimatsnäll körstil

Slipa din förmåga att ratta bilen utan att slösa bränsle.

Hitta tekniken här

Tjejer i bil, foto.