7 billekar som gör bilturen roligare

Ofta har du inte kommit långt hemifrån innan du hör ”Är vi framme snart?” från baksätet. Då är det nära till hands att skicka bak en skärm och låta barnen roa sig själv med film, men varför inte nyttja tiden ni har tillsammans till en rolig billek?

7 billekar som gör bilturen roligare

V har samlat 7 billekar för dig som ska köra långt med familjen och vill minska på skärmtiden. Antingen låter ni alla i bilen tävla mot varandra, eller så ökar du chansen för att barnen ska hålla sams genom att låta dem tävla tillsammans i ett lag mot personerna i framsätet.

7 lekar som passar bilen

 1. Sista bokstaven

  Bestäm er för en kategori, förslagvis djur. En person börjar med att säga ett ord, till exempel tiger, och sedan är det nästa persons tur att säga ett ord som börjar på sista bokstaven i det nyss sagda ordet. Personen som säger det sista ordet vinner.

 2. 20 frågor

  En passagerare tänker på en person eller ett djur, och det är upp till övriga i bilen att lista ut vilken person eller djur det är. De tävlande turas om att ställa frågor och frågorna får bara besvaras med ja eller nej. Den som först listar ut vilken person eller vilket djur det handlar om vinner.

 3. Gissa låten

  Någon av passagerarna spelar upp en låt som alla i familjen känner till. Den som först hör vilken låt som spelas säger vad låten och artisten heter.

 4. Lyssna på ljudbok

  Att lyssna på en ljudbok är ett trevligt sätt att få tiden att gå. Välj en ljudbok med ett mysterium, till exempel LasseMajas detektivbyrå, så kan ni tillsammans hjälpas åt att lösa mysteriet.

 5. Räkna färger på bilar

  Alla i bilen väljer en färg, och kommer sedan överens om en siffra, exempelvis 25. Den som först sett 25 bilar av den färg man valt vinner.

 6. Alfabetsleken

  Bestäm er för en kategori, till exempel djur. I tur och ordning säger alla ett djur som börjar på bokstaven A, till exempel apa. Alla som sagt ett djur på bokstaven A går vidare till nästa omgång och ska då säga ett djur som börjar på bokstaven B. Sedan fortsätter ni med bokstaven C (svårt!) osv. Den som kommer längst vinner.

 7. Tysta leken

  Ibland är lugn och ro det enda man vill ha - då är det perfekt att utmana barnen i tysta leken. Säg "tysta leken börjar nu" och njut av lugnet. Den som håller sig tyst längst vinner.

Läs också

Så sitter barnen säkert

Babyskydd, bilbarnstol eller bälteskudde? Välj rätt till bilens yngre resenärer.

Till guiden