Sjösättning av båten

Efter vintern längtar många båtägare efter en sommar på sjön med familj och vänner. Innan det är dags för sjösättning bör du vårrusta båten så den är i så gott skick som möjligt innan båtsäsongen börjar. Vi har sammanfattat några goda råd och en checklista över vad du bör tänka på innan sjösättningen.

Män maskeringstejpar båt.

Checklista inför sjösättningen

Har du koll på det här innan båten åker i?

 1. Tajma bottenmålningen rätt

  Det är smart att bottenmåla båten i anslutning till sjösättningen. En för tidig bottenmålning kan nämligen leda till att färgen oxiderar och tappar sin skyddande effekt. Hör med din lokala färghandel för vidare råd.

 2. Boka kranlyftet i tid

  Om du behöver hjälp med att lyfta båten med kran så behöver du boka tid för detta. Det kan vara svårt att få tid med kort varsel under vissa veckor så se till att ha god framförhållning.

 3. Ha koll vid trailertransporten

  Om du transporterar båten på trailer är det viktigt att spännbanden är monterade korrekt för att undvika skador. Att placera exempelvis en filt eller mattbit mellan band och relingslist är ett simpelt men bra knep som förebygger skrapmärken och liknande. Om du har möjlighet är en bakhjulsdriven bil att föredra när du sjösätter med båttrailer.

 4. Kvalitetskolla tampar och öglor

  Säkerställ så att båtförtöjningarna som tampar, öglor, fjädrar och karbinhakar är i gott skick och byt ut de som är defekta.

 5. Kolla elektroniken

  Kontrollera att batterier är laddade och fungerar som de ska. Säkerställ att alla anslutningar är åtskruvade och att all elektronisk utrustning fungerar som den ska.

 6. Se över utgångsdatum

  Se över alla dateringar och utgångsdatum som finns ombord. Exempel på sådana är flytvästar, brandsläckare och nödraketer.

 7. Missa inte bottenpluggen

  Kom ihåg att skruva i bottenpluggen (dyvikan) i länshålet. En självklar men jätteviktig detalj som kan vara lätt att glömma.

Var smartare än båttjuven

I tider när flera sjösättningar görs och många båtar ligger på land samtidigt är risken för stöld extra hög. Var därför noga med att montera motorn och elektronisk utrustning så tätt inpå sjösättningen som möjligt. Om din båt dessutom står på en båtvagn eller båttrailer ska du se till att du har ett godkänt lås på draghandsken. En båt på en vagn eller trailer utan rätt låsanordning är förstås extra lätt för tjuven att stjäla.

Efter sjösättningen

När båten är sjösatt så är det några saker till du bör göra för att vara säker på att allt är under kontroll. Dessa är exempelvis:

 • Titta till båten regelbundet de första dygnen efter sjösättningen så den inte tar in vatten.
 • När du startat motorn första gången på säsongen bör du kontrollera så att inte slangar eller filter läcker.
 • Ta hand om förvaringsmaterial, exempelvis presenning och täckningsmaterial, som använts under vintermånaderna.

Läs också

Upptagning och vinterförvaring

Med koll på några viktiga steg går det smidigt att få båten i topptrim inför nästa säsong.

Så håller du båten i form

Barn på segelbåt.

Även hundar gillar att åka båt

Våra vänner på Agria tipsar om vad du kan tänka på för att hunden ska trivas och vara trygg i båten.

Få hundkoll här

 

Hund i motorbåt.

Guide till ett säkert båtliv

Bygg på med sjökunskap och njut av livet på vågorna. Här hittar du alla våra tips.

Se alla artiklar

Kvinna i motorbåt.