Varför ska du spara?

När du sparar pengar ger du dig själv chansen att kunna uppfylla dina framtidsplaner och drömmar. Samtidigt ser du till att du kan klara oförutsedda händelser, som en vattenläcka eller höjda elpriser.

Varför ska du spara?

Varför du ska spara är för att kunna göra större inköp eller investeringar utan att behöva vara utan pengar till nästa lön kommer. Genom att regelbundet lägga undan pengar så ser du till att ha en stabil finansiell grund att stå på, både för när tråkiga saker händer och för att kunna göra riktigt roliga saker. Du kan ha som mål att spara till:

 • Oförutsedda händelser - trasig tand eller vattenläcka
 • Framtiden - barnen och pensionen
 • Vardagen - semestrar och aktiviteter
 • Drömmar - ny bil eller större boende

Så börjar du spara

För att komma igång med sparandet kan en total genomgång av din ekonomi vara bra. Gå igenom alla dina utgifter och kör dem genom ett ”behöver jag verkligen det här”-filter. Ofta finns onödiga utgifter som tillsammans kan bli en rejäl slant.

När du har kommit fram till vilka utgifter du kan spara in på är det dags att sätta upp ditt sparande. Om du väljer att spara med automatisk överföring från lönen varje månad så vet du att sparandet blir av. Du kan komplettera med engångsinsättningar när du har lite pengar över.

Genom att börja spara så snart du börjar jobba ser du till att bygga en bra grund, även små belopp växer över tid.

Läs mer om hur mycket du bör spara.

Våra tips

 1. Se över dina utgifter och hitta saker du kan spara in på

 2. Sätt upp automatiska överföringar varje månad

 3. Börja spara direkt när du börjar jobba

Spara pengar långsiktigt och kortsiktigt

Det finns olika sätt att spara på, beroende på vad sparandet ska gå till och vilken risk du vill ta. Du behöver också fundera på om du ska spara kortsiktigt eller långsiktigt, och vilket som är det bästa sättet för dig. För det långsiktiga sparandet, till exempel pensionen, kan du välja investeringssparkonto (ISK) eller fondkonto. Ett buffertsparande som är tänkt att användas till oförutsedda utgifter, är bäst att spara på sparkonto.

Olika sparformer

 1. Sparkonto - helt utan risk

  För ett sparande som är tänkt till en buffert för oförutsedda utgifter eller för något som ska hända i närtid är det bra att spara på sparkonto. Då riskerar du inte att pengarna minskar i värde.

   

  Ha dock inte för mycket pengar i din kortsiktiga buffert. Tänker du spara längre än fem år har det visat sig att fond-och aktiemarknaden har gett bättre avkastning än att spara på sparkonto.

  Läs mer om sparkonto

 2. Investeringssparkonto - du väljer risknivå själv

  På ett investeringssparkonto kan du samla ditt sparande i aktier, fonder och andra värdepapper. Du kan köpa, sälja och byta hur ofta du vill och slipper deklarera och beskatta enskilda vinster. Istället betalar du skatt på en schablonintäkt som räknas ut på ditt sparande varje år. Det görs automatiskt via deklarationen. Det är enkelt att öppna ett ISK direkt i appen eller på Mina sidor och du kan smidigt följa och ändra dina placeringar.

  Läs mer om ISK

 3. Fondkonto - samla dina fonder

  Fonder är ett bekvämt sätt att spara, du bestämmer själv placeringsinriktning, hur mycket och hur länge du vill spara. På vårt fondkonto samlar du dina fonder. Du kan enkelt köpa, sälja och hålla koll på dina fonder, och får samtidigt en bra överblick över dina fonder.

  Läs mer om fondkonto

Vad sparar du till?
Länskonto

På det här kontot växer pengarna tryggt. När du har 50 000 kronor på kontot får du dessutom en högre ränta på hela beloppet.

Mer om Länskontot

När är du född?
När vill du uppfylla din dröm?
När vill du ta ut pengarna?