Så får du din skatteåterbäring att växa

En gång om året kommer skatteåterbäringen och för många innebär det ett extra klirr i semesterkassan. Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar, ger dig några tips om hur du kan använda skatteåterbäringen smart.

Glad pojke på segelbåt med mamma som fått skatteåterbäring, foto.

Varje år under våren får vissa av oss att få tillbaka på skatten. De som får det får vanligen pengarna insatta på kontot mellan den 5–8 april, om man har anmält konto och deklarerat elektroniskt.

  – Pengarna är ofta välkomna till semestern men om det handlar om större belopp är det klokt att även spara en del av beloppet, säger Stefan Westerberg och ger ett par tips om hur du kan tänka.

Betala smålån

Om du har smålån så är det i första hand bra att betala av dem, eftersom denna typ av lån ofta har hög räntekostnad.

Dela upp sparandet i olika poster

Generellt är det bra att dela upp ditt sparande i olika poster för att skapa flexiblitet och möjligheter till att kunna ta ut pengar om du behöver. Du kan behöva ha ditt buffertsparande mer tillgängligt än exempelvis det sparande du har på längre sikt.

Dessutom är det viktigt att öronmärka sparande till pensionen. Får du tillbaka på skatten är det bra tillfälle att se över det totala sparande och komplettera där det finns behov.  

Spara på kort sikt

Sparande till semester, julen och om något plötsligt går sönder passar på ett sparkonto. Där kan du snabbt komma åt pengarna och du riskerar inte att de snabbt sjunker i värde.   

Spara på längre sikt

Har du tänkt spara till exempelvis en bil, renovering eller kontantinsats till en bostad som ligger flera år framåt kan du välja fonder och då gärna inom ett investeringssparkonto, ISK.

Det ger sannolikt lägre skatt över tid och du kan byta placering utan att först skatta av vinsten i den sålda fonden för att placera i en ny. För att minska risken ska du tänka på att fördela sparandet över fler geografiska områden och gå in stegvis istället för med ett stort engångsbelopp.

Spara till pensionen

Räkna med att pensionsutbetalningen kommer att bli lägre i framtiden än dagens nivåer, framförallt för yngre generationer. Det är därför extra viktigt att öronmärka ett sparande till sin pension och ISK är ett bra alternativ nu när avdragsrätten är slopad för de flesta och sparandet inte är låst. Men om du saknar pensionsrätt i din anställning kan du fortfarande få avdragsrätt på ditt pensionssparande. 

Nå dina sparmål med Sparnavigatorn

Tjänsten Sparnavigatorn vägleder dig till ett effektivare, lättare och roligare sparande och du får hjälp att nå din dröm.

Roligt att spara med Sparnavigatorn