Vilken är din marknadsvy för 2023 och hur reflekteras den i fonden?
Den senaste tidens räntehöjningar i kombination med marknadsdata såsom svaga exportsiffror från Sydkorea och pessimismen hos japanska tillverkare som avslöjades av Bank of Japans senaste "Tankan"-undersökning, underblåser vår tro på att den globala efterfrågan är på väg att avta och att recessionen lurar vid horisonten.
Även om en lågkonjunktur bör kunna sätta press på inflationen kan vi inte låta bli att vara oroliga. Bankernas sårbarhet är inte längre ”elefanten i rummet”. Vi har redan tagit itu med SVB, Signature och Credit-Suisse, men det är oklart om problemet faktiskt är löst. UBS:s förvärv av Credit Suisse, i kombination med fortsatta räntehöjningar, mildrade rädslan för smittspridning. Vi tror att en lågkonjunktur kan komma att medföra att en besvärlig miljö för mindre banker som kan få uppleva stora utflöden.
De höga värderingarna på marknaden för private quity är också ett orosmoln, och den illikviditet som hör tillgångsslaget till, samt konsekvenserna av en kapitalflykt om de skulle tvingas kraftiga prisjusteringar.
Parallellt med detta minskade OPEC+-länderna oljeproduktionen i slutet av mars, och övergav tidigare utfästelser om att utbudet skulle hållas stabilt. Detta medförde att oljepriset initialt steg med 8 procent, detta trots att produktionssänkningen inte är enorm: ungefär 1,5 procent av den globala produktionen. Signalen är dock viktig och återspeglar USA:s minskade inflytande samtidigt som den återspeglar Saudiarabiens önskan att kontrollera marknaden. Sammantaget försvårar detta ansträngningarna att minska inflationen.
Ett område som fortsätter att förbises på ”investerarhimlen” är de mer hållbarhetsfokuserade namn. Våra egna analyser visar att hållbara aktier för närvarande är nära sitt 5-årslägsta när det kommer till värdering, vilket innebär en betydande rabatt. Hittills i år har köp vid kortare perioder av nedgångar visat sig vara en framgångsrik investeringsstrategi och vi tror att det för närvarande finns en mycket attraktiv möjlighet att köpa hållbara aktier till en mycket attraktiv prisnivå. På längre sikt är vi fortfarande av uppfattningen att hållbarhet kommer att påverka marknadens alla hörn, vilket gör det möjligt för oss att behålla en diversifierad portfölj av företag som har starka ESG-meriter och långsiktigt attraktiva fundamentala egenskaper.
Det är vår övertygelse att god diversifiering och ett ihärdigt fokus på kvalitet (särskilt att undvika företag av låg kvalitet) är viktiga egenskaper för långsiktigt värdeskapande. Vi diversifierar över sektorer, regioner, olika bolag och typer av risk och försöker säkerställa att fonden skapar överavkastning. Det är vår övertygelse att så kommer att ske när marknadens fokus väl börjar återgå till fundamentala faktorer och att premiera solida, undervärderade företag snarare än drivas av makro- eller stilexponeringar.
Portföljen fortsätter att ha en övervikt mot kvalitetsbolag med stabil vinsttillväxt och starka balansräkningar, som ger portföljen motståndskraft och gör att den är mindre sårbar för inflation och den försämrade makromiljön. Portföljen är fortfarande mycket diversifierad och alla sektorpositioner ligger inom +/- 4 procent relativt jämförelseindexet med energi som den största underviktspositionen (givet de icke hållbara affärsmodellerna som gäller för många företag i sektorn). Dessutom har vi minskat vår finansexponering så att portföljen är måttligt underviktad mot den sektorn. Vår bankexponering är mot den högre kvalitativa delen av spektrumet och vi är bekväma med att de innehav vi har är välkapitaliserade med goda riskhanteringsmetoder på plats.
Finans är samtidigt bland de mest icke-transparenta företagen så med det sagt gäller det som alltid att vara ödmjuk inför att man sällan har all information. Vi är också medvetna om att marknadens förtroende och investerarsentimentet kan vara ombytligt och står i beredskap för att agera om ny information eller hot dyker upp. Detta var en viktig faktor när vi skulle minska vår finansexponering till en blygsam underviktsposition.
Våra största överviktspositioner återfinns inom sektorerna IT och industri, två sektorer som ger stora möjligheter att investera i företag som bidrar till att driva omställningen till en mer hållbar värld. Inom IT-sektorn har vi ökat exponeringen mot halvledare, vilket ger exponering för företag som i sin tur är exponerade för en mängd olika strukturella tillväxtteman, exempelvis ökad energieffektivitet.
Inom industrisektorn är vår övervikt fortsatt inriktad mot delsegmentet kapitalvaror. Denna branschgrupp erbjuder tillgång till en mängd olika områden som ger tillgång till ett brett utbud av hållbara företag, både dagens ledare, såsom vindkraft och solenergi, men också ur en omställningshänseende såsom vatteneffektivitet och företag som tidigare var underleverantörer till energisektorn, men nu enbart försörjer de förnybara företagen.
Själva omställningstemat i fonden sträcker sig dock vidare än dessa sektorer och, som vi länge har sagt, kommer övergången till en mer hållbar värld att påverka marknadens alla hörn och vårt diversifierade tillvägagångssätt säkerställer att portföljen har exponering mot en mängd olika företag som redan är driver denna övergång eller förväntas göra det i framtiden.
Läs mer om Global Vision