Våra fondförvaltare kommenterar marknadsläget

Ta del av våra fondförvaltares aktuella kommentarer kring marknadsläget och fonderna som de förvaltar.

Sparande i fonder och aktier innebär alltid en risk

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder och aktier kan båda öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet.

Läs mer om riskerna

I dagsläget har våra Bekväma fonder, Sparmålsfonderna, Länsförsäkringar Mix och Länsförsäkringar Multistrategi vissa indirekta investeringar i statspapper från Ryssland och Belarus via underliggande externa fonder. Detta hanteras genom att vi kontaktar de externa förvaltarna och uppmanar dem att sälja av innehaven. På grund av ett rådande handelsstopp är det dock just nu inte möjligt att sälja denna typ av innehav.

Utöver det har Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Aktiv och Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära för tillfället direktinvesteringar i ryska bolag. I dagsläget utgörs mindre än en procent i vardera fonden av innehav i ryska bolag.

Exkluderingskriterier har införts för noterade ryska bolag som kontrolleras, via majoritetsägande, av ryska staten och/eller regioner i Ryssland. I nuläget har nio ryska noterade bolag lagts till Länsförsäkringars exkluderingslista av den anledningen. Tre av dessa finns i våra fonder och kommer säljas av så snart handelsstoppet hävs och det är möjligt.

Sverige Vision - mars

Hur har inledning av året varit? Var har påverkat fonden/fonderna?

Inledningen av 2024 har präglats av fortsatt god riskaptit i marknaden. Totalt sett har dock den svenska börsen gått sidledes under starten på året. Därmed har OMX presterat sämre än den amerikanska börsen och sämre än större delen av de europeiska aktiemarknaderna. Räntekänsligheten har än så länge varit klart mindre jämfört med förra året. Trots att marknadsräntorna har stigit och framtida räntesänkningar skjutits på framtiden har aktiemarknaden klarat sig relativt bra. Sverige Visions största övervikt på sektorbasis, banksektorn, har haft en bra start på 2024. Högre räntor rent generellt, tillsammans med en viss konjunkturoptimism, har varit positivt för sektorn. I övrigt har det varit en mer splittrad start men rent generellt har marknaden klarat sig bra trots ett högre ränteläge sedan starten på året och fortsatt stor geopolitisk oro.

Hur ser du på utsikterna för 2024 och hur återspeglas det i fonden?

Sverige Vision tror att marknaden är alltför positiv när det gäller framtida konjunkturcykel och centralbankernas agerande. Marknaden har sedan en tid tillbaka bestämt sig för att inflationen är på väg ned mot inflationsmålet och att centralbankerna inom några månader kommer kunna börja sänka räntorna i rask takt. Den ekonomiska utvecklingen ska samtidigt helst stärkas under året. Höga värderingar av många cykliska bolag visar på en stark tro att ekonomin ska kunna navigera rätt i den här utmanande miljön. Sverige Vision tror att det finns stora risker med detta scenario och att det finns utrymme för besvikelser under året.

Fonden ser fortsatt mest värde i lågt värderade segment som banksektorn och läkemedelssektorn. Även en del andra defensiva bolag, som Essity och Securitas, tycker vi ser attraktiva ut i den här miljön. Gemensamt för dessa segment är en låg värdering jämfört med både marknaden och bolagens egen historik. Även om marknaden har rätt i sina antaganden är bågen ordentligt spänd när det gäller värderingsskillnaden mellan cykliska kvalitetsbolag och lägre värderade så kallade value-bolag. I ett scenario där konjunkturen under 2024 förbättras tror Sverige Vision ändå att lågt värderade bolag kan gå bättre än marknaden som helhet.

Geopolitiskt ser vi fortfarande stora utmaningar där den försämrade relationen mellan USA och Kina är minst sagt oroväckande och på väg att skapa en annorlunda värld med tre regionala ekonomiska blocks. Ett alltför positivt sentiment kring konjunktur och räntenivåer tillsammans med fortsatt geopolitiska spänningar gör att Sverige Vision är fortsatt något defensivt positionerad. Som alltid är vi ödmjuka där vi ser många rörliga variabler som kan påverka marknaden.

Läs mer om Länsförsäkringar Sverige Vision

Småbolag Sverige Vision - mars

Efter en något trevande start på det nya året har svenska småbolag återigen fortsatt sin positiva trend som tog sin start i slutet av oktober i fjol. Carnegie Småbolagsindex handlas för närvarande 25 procent högre sedan bottennoteringen den 25:e oktober i fjol, efter att ha fallit cirka 39 procent sedan toppnoteringen den 19:e oktober 2021.

Den starka återhämtningen, som vi sett sedan oktober, kan till stor del tillskrivas centralbankerna och i synnerhet Fed:s mer återhållsamma förhållningssätt till räntehöjningar, vilket fått marknaden att ställa om till att äntligen börja prisa in räntesänkningar under 2024.

Från bolagens sida, å andra sidan, börjar vi närma oss slutet av fjärde kvartalets rapportsäsong som i vanlig ordning bjudit på stora kursreaktioner åt båda hållen. Generellt sett kan vi konstatera att den konjunkturella avmattningen, som tog sin start under fjolåret, har fortsatt in på det fjärde kvartalet, i synnerhet för de mer cykliska bolagen. Dessa bolag har däremot en generellt större orderbok att ”beta av”, vilket gör det möjligt för dem att fortsatt visa på god omsättnings- och vinsttillväxt. Även kassagenereringen har varit god, framför allt bland de bolag som tidigare haft ovanligt stor lagerhållning, som till exempel Bufab och New Wave Group.

Trots en omvälvande rapportsäsong har vår småbolagsfond lyckats navigera på ett positivt sätt sedan årsskiftet och handlas i skrivande stund 3,3 procent före vårt jämförelseindex, Carnegie Småbolagsindex. Justerar man för avgifter och innehav som vi inte får investera i p.g.a. etiska krav, såsom Saab och Betsson, ligger fonden hela 4,4 procent före sitt jämförelseindex.

Särskilt positivt är att många av fondens allra nyaste innehav har levererat urstarka rapporter, såsom Cellavision, Medcap och Biotage. Samtliga tre bolag är så kallade medtechbolag som får betraktas som tillväxtbolag, men som trots sin tillväxtprofil, har en väl prövad historik med stark och stabil lönsamhet över tid, starka marknadspositioner och ytterst skalbara affärsmodeller. Utöver det har vi fått se bra rapporter från såväl New Wave Group, RVRC Group och Hemnet, som vardera kom med rapporter som slagit analytikernas förväntningar med råge. Slutligen har de kvalitativa förvärvsbolagen, såsom Lifco, Indutrade, Lagercrantz, Addtech och OEM International fortsatt leverera stabila rapporter med överlag stigande omsättning- och marginaltillväxt, även om den organiska tillväxten befinner sig i det lägre spannet i ett historiskt perspektiv.

Samtidigt som vi är ödmjuka inför vart konjunkturen tar vägen härnäst, fortsätter vi på vår inslagna strategi med att fokusera på bolag som:

  1.       Kan påvisa en beprövad affärsmodell med stark och
    stabil lönsamhet över tid
  2.       Rider på en strukturell tillväxttrend
  3.       Har en skalbar affärsmodell
  4.       Har en stark marknadsposition
  5.       Har en hållbar affärsmodell
  6.       Har en stark ägarstruktur

Läs mer om Länsförsäkringar Småbolag Sverige Vision

Bekväma fonder, Mix och Multistrategi - mars

Lång Räntefond och Balanserad Räntefond - mars

Hur har inledningen av året varit? Var har påverkat fonden/fonderna?

Efter kraftigt fallande räntor under slutet av 2023 har vi under inledningen av 2024 kunnat notera att de återigen börjat stiga. Sedan räntorna började stiga under 2020 har det varje år - vid ett eller två tillfällen - funnits perioder med kraftigt fallande räntor. Fallet i slutet av förra året var nästan identisk i rörelse och periodicitet som den som pågick under sommaren 2022. En viktig skillnad är dock att den senaste rörelsen till stor del drevs av uttalanden om räntesänkningar från olika centralbanksrepresentanter. Under 2024 har dock centralbankerna tvingats backa från delar av löftena kring räntesänkningar på grund av stark makrodata och högre än förväntat pristryck. Räntemarknaden är extremt värderad ur ett historiskt perspektiv trots att man i nuläget förväntar sig något mindre räntesänkningar än vad man gjorde vid årsskiftet. De långsiktiga positionerna för stigande räntor finns kvar i fonderna och avkastningen i fonderna under årets inledning är därför mycket bra relativt index.

Hur ser du på utsikterna för 2024 och hur återspeglas det i fonden?
Förväntansbilden inför resten av året är att marknaden steg för steg kommer att tvingas att ta bort räntesänkningar då inflationsproblematiken kommer att bestå under året. Marknaden har ett extremt kortsiktigt fokus just nu på den kommande inflationssiffran och analysen/debatten kring ledande indikatorer hamnar i bakgrunden. Dock har förväntningsbilden förändrats en del då man inte längre förväntar sig en tillbakagång till nollränta utan man har i stället börjat tala om att räntan kan komma att gå ner till 2–2,5 procent i Sverige. Med tiden kan vi komma att få se högre premier på räntor vilket på sikt kommer att vara väldigt positivt för avkastningen. Risken på kort sikt är att centralbankerna kommer att sänka räntorna för tidigt vilket kan komma att få stora effekter på långa räntor. Om man väger samman det centralbankerna säger och data kring ekonomi så har det blivit svårare att följa centralbankernas tankegångar. Fonderna är positionerade för stigande svenska räntor.

Läs mer om Lång Räntefond

Läs mer om Balanserad Räntefond

Företagsobligation Vision och Kort Räntefond - mars

Hur har inledningen av året varit? Vad har påverkat fonden/fonderna?

Året har öppnat mycket positivt för företagsobligationsfonder, eller mer specifikt för fonder med mycket kreditrisk och lite ränterisk. Kapitalmarknaden har verkligen vaknat till liv och nyemissioner har gått mycket starkt. Det har varit ett mycket stort intresse i de flesta emissioner och boken har varit övertecknad i många fall. Kreditspreadar har således tightat då nyemissioner har kommit innanför den kurva där befintliga obligationer handlas, så företagsobligationer (utan ränterisk) även på andrahandsmarknaden har genererat en mycket god avkastning. Däremot har räntan stigit så obligationer med ränterisk har inte uppvisat lika god avkastning. Inflationen uppvisar nu tyvärr för svaga tecken på att falla i den takt som marknaden hade önskat sig. Månadstakten ser nu ut att komma ut alldeles för högt med tanke på inflationsmålet. Nu pratar jag i generella termer, men bilden är mest tydlig i USA, men den gäller även för Sverige. Aktiemarknaden verkar ändå vara happy trots ränteuppgången, men det är stora flöden som går in i amerikanska aktiemarknaden och där mer specifikt i ”magnificent 7”. Enkelt uttryckt amerikanska techbolag. Jag tycker inte att den bild som aktiemarknaden uppvisar återspeglas i den bild som vi ser makroekonomiskt. Där är jag mer negativ. Arbetslösheten har dock ej ännu ökat kraftigt så hushållen har fortfarande kvar sin köpkraft, om än försvagad på stigande priser. Jag har dock mycket svårt att se inflationen falla i linje med inflationsmålet utan att vi får ökad arbetslöshet. Om vi får se fallande räntor framgent så tror jag att den rörelsen mer sannolikt beror på en svagare makrobild (eller någon svart svan) och inte på fallande priser.

Hur ser du på utsikterna för 2024 och hur återspeglas det i fonden?

Vad gäller ränterörelsen vid inledningen av 2024, stigande räntor, så har den varit i linje med min vy om att vi prisade in allt för många räntesänkningar i början av januari. Företagsobligation Vision har därmed haft mindre ränterisk än sitt jämförelseindex. Då räntor rört sig norrut så har jag succesivt adderat ränterisk, men gjort så i tyska räntederivat, både på att det är billigare och mer likvitt, men också på att jag tycker att makrobilden i Tyskland ser än mer svag ut jämfört Sverige. Min försiktigt negativa bild på framtiden har också gjort att jag på sistone har avstått en hel del emissioner som enligt mig har kommit på för dyra nivåer. Jag är generellt mer försiktig in min positionering och fokuserar mer på likviditet och på hållbarhet. 

I Kort Räntefond har jag också stort fokus på likviditet. Jag har i början av året adderat längre covered-frn, men där börjar nivån nu bli åt det dyrare hållet. Däremot ser 2-3 år hyfsat billiga ut på kurvan, så fokus i närtid blir mer på kortare covered-frn före 5-årspunkten. Vad gäller seniora obligationer så emitteras nu mest 3 år och längre och det tycker jag blir för mycket kreditrisk i fonden. Nivåerna börjar också bli lite väl dyra. Fokus blir därmed på att försöka hitta kortare obligationer i andrahandsmarknaden, alternativt att allokera mer inom certmarknaden. Eller enkelt bara övervikta fonden i korta säkerställda bostadsobligationer.

Det är helt klart en mer positiv marknad just nu jämfört med slutet av förra året, men risken är att den börjar att bli lite väl girig, så jag intar nu en mer försiktig hållning när vi sakteligen tar steget in i en ljusare årstid. Mindre kreditrisk och mer ränterisk får vara det generella mantrat den närmaste tiden.

Läs mer om Kort Räntefond

Fastighetsfonden och Fastighet Europa - mars

Hur har inledningen av året varit? Vad har påverkat fonden/fonderna?

Året för fastighetsbolagen har inletts lite mer avvaktande efter en mycket stark slutspurt under de sista månaderna 2023 då den nordiska fastighetssektorn från botten den 25 oktober till årsskiftet steg med drygt 47 procent. Även för europeiska fastighetsbolag var uppgången kraftigt om än dock inte lika kraftfull då den bredare europeiska fastighetssektorn steg med drygt 32 procent.

Det som främst bidrog till den starka återhämtningen är ett avtagande inflationstryck med ökande förväntningar och snabbare räntesänkningar vilket avspeglat sig i kraftigt sjunkande långräntor. I inledningen av 2024 har inflationen dessvärre inte minskat riktigt i samma takt som marknadens aktörer har förväntat sig även om trenden fortsatt är en fallande inflation. Detta har lett till en liten reversering av marknadsräntorna under inledningen av året vilket har tyngt utvecklingen för fastighetsaktierna.

Vad gäller bolagens rapporter för det fjärde kvartalet visar det på fortsatt stabilitet rent operationellt med stigande hyresnivåer, starka driftnetton samt fortsatt god lokalefterfrågan. Avseende hyresindexeringen som landande på 6,5 procent i kommersiella KPI länkade kontrakt räknar bolagen överlag inte med att det kommer att vara några problem att justera upp hyrorna med den nivån. Även kapitalmarknaden som har vaknat till liv igen nu under hösten har fortsatt i samma tecken. Flera bolag har emitterat obligationer till betydligt bättre villkor än vad de gjorde fram till oktober under fjolåret. Många bolag har dessutom passat på att hedga en större andel av sin skuldportölj och förlängt räntebindningen. Något vi hade hoppats på då de momentant kan i och med det lyckas sänka den ränta de betalar, öka utrymme till kovenanter samt öka visibiliteten framåt.

Hur ser du på utsikterna för 2024 och hur återspeglas det i fonden?

Vi ser positivt på utsikterna för fastighetsbolagen att kunna fortsätta utvecklas starkt även under 2024. De kraftigt sjunkande långräntor under slutet av 2023 är ett riktig game changer för fastighetsbolagen, även om den har reverserats något under inledningen av 2024. 

Positionering i fonderna är fortsatt en klar tonvikt mot delsegmentet lager/logistik/lättindustri, ett delsegment som har strukturell medvind samt bolag med högre avkastande fastigheter, starka kassaflöden samt balansräkningar vars affärsmodell klarar av ett högre ränteläge. Vi är mer försiktiga till lågavkastande kommersiella fastigheter samt bostadsutvecklare i rådande marknadsklimat. Bolag som har starka kassaflöden är nu än viktigare för att skapa hög tillväxt i kassaflöde- och i sin tur även substansvärde per aktie framåt.

Läs mer om Fastighet Europa

Läs mer om Fastighetsfonden

Europa Aktiv - mars

Hur har inledningen av året varit? Var har påverkat fonden/fonderna?

Till och med den 20 februari ligger fondens utveckling i år i linje med benchmark, efter två starka månader med överavkastning i november och december. På sektorallokeringssidan bidrog vår undervikt i flyg- och försvarsindustrin (uteslutning) och övervikt i fastigheter mest negativt (-0,25% vardera). Vår undervikt i verktyg och energi bidrog positivt (0,30% totalt) På aktieurvalssidan gjorde våra positioner inom material (+0,35%), banker (+0,15%) och hälsovård (+0,15%) mycket bra. Tvärtom led vi inom IT-sektorn (-0,4%)

Hur ser du på utsikterna för 2024 och hur återspeglas det i fonden?

Centralbankernas humör har ändrats. Med tanke på sjunkande inflationssiffror i USA och Eurozonen kommer FED och ECB närmare "Pivot" (flexibilitet att injicera likviditet via räntesänkningar). Beroende på makrodata och specifikt på utvecklingen av arbetsmarknaderna, kan vi förvänta oss cirka hundra punkter räntesänkningar från FED mellan Q2 och slutet av 2024. När det gäller ECB bör den första sänkningen ske till sommaren.

När det gäller de 10-åriga amerikanska och tyska statsobligationsavkastningarna, i linje med centralbankernas policyändring 2024, bör vi förvänta oss lägre långsiktiga räntor vid årets slut, vilket är positivt för tillväxtsektorer och aktier. Tillväxtaktier har överträffat värdeaktier hittills i år. Vi förväntar oss att tillväxtaktiernas momentum fortsätter med viss volatilitet.

Det finns dock fortfarande en betydande osäkerhet när det gäller effekten av höga finansieringskostnader på den amerikanska, europeiska och globala ekonomin för 2024. Ekonomin borde bottna under H2 2024 eller H1 2025. Därför favoriserar vi idag stabila företag med hög omsättningsvisibilitet. Vi är inledningsvis försiktigt inställda till aktiemarknaderna. Därför har vi minskat vår cykliska exponering efter det starka rallyt i slutet på förra året, och vi har byggt upp en kassa på cirka 5%. Under de kommande månaderna förväntar vi oss att vissa marknader sjunker innan vi ser en ny ”tjurmarknad” som stöds av centralbankerna. Europeiska aktier ägs fortfarande betydligt under av globala investerare och de europeiska investerarnas starka kassor medför viss buffert.

Läs mer om Europa Aktiv

USA Aktiv - mars

Hur har inledningen av året varit? Var har påverkat fonden/fonderna?

Fonden var upp +5,93% under perioden från 1 januari till 31 januari 2024 efter avgifter. Under samma period var Morningstar US Target Market Exposure UCITS Select Index upp +4,41%. Bidragande till överavkastningen hittills i år har varit en övervikt av de kategorier och aktier som påverkades hårdast under björnmarknaden. Dessa tillväxtpositioner har gynnats av "studseffekten" - med de sämst presterande aktiekategorierna under förra årets nedgång som generellt leder vägen. Mer offensiva sektorer som teknik (+9,3%) var den bäst presterande sektorn för januari månad, drivet av aktier som Nvidia (+27,4%), Microsoft (+8,4%) Advanced Micro Devices (+16,6%) och Marvell Technology (+15,3%). Dessutom har vårt urval inom sektorer som hälsovård (+8,9%) och sällanköpsvaror (+1,2%) bidragit till relativ prestanda eftersom vi överträffade jämförelseindexets innehav inom dessa sektorer.

Det nya året inleddes i positiva tongångar i samband med att ekonomiska och marknadsdata slog förväntningarna. Motståndskraftig tillväxt höll i sig samtidigt som inflationen fortsatte att normaliseras. Och det verkar som att investerare alltmer tar notis, eftersom sentimentet i rubriker och konsumentundersökningar har förbättrats. Ändå kvarstår bred skepticism, vilket lämnar gott om utrymme för denna tjurmarknad att klättra, enligt vår mening.

Hur ser du på utsikterna för 2024 och hur återspeglas det i fonden?

Vi fortsätter att tro att denna unga tjurmarknad kommer att fortsätta utvecklas. I den tidiga cykeln - särskilt under den allra första återhämtningsfasen - tenderar volatiliteten att bestå, med marknadsriktningen som den differentierande faktorn. Detta var också fallet efter botten 2009, liksom 2020, och är ett historiskt fenomen som vi har observerat i många initiala skeden av nya tjurmarknader. Sentimentet bland investerare förblir skeptiskt. Medan investerarnas oro har avtagit något under 2023 fortsätter många att att bekymra sig för vad högre räntor kan ha för effekt på ekonomin, något som enligt vår mening är mindre bekymmersamt. Mycket av inflationen som vi såg i slutet av 2021 och under 2022 drevs av utmaningar med leveranskedjor till följd av COVID, tillsammans som vi såg en återgång mer normala konsumtionsmönster. Vi förväntar oss att inflationen kommer att fortsätta att minska framöver och många indikatorer, som penningmängd (M2), index över leveranskedjor och KPI indikerar detta enligt vår mening.

Framöver - och trots det faktum att vi förväntar oss att den ekonomiska tillväxten kommer att fortsätta i en långsammare takt - tror vi att det är viktigt att åter betona att aktiemarknaderna inte behöver stark tillväxt för att utvecklas starkt, utan snarare att verkligheten visar sig falla ut bättre än konsensusförväntningarna. Enligt många mått på sentiment fortsätter dessa förväntningar att vara skeptiska - vilket är normalt tidigare i en ny marknadscykel. Specifikt tenderar aktiemarknaderna att klara sig ganska bra även i en ekonomisk miljö som kännetecknas av långsammare tillväxt. Dessutom, medan svaga vinster fortsätter att tjäna som en orsak till oro, är detta ett ganska normalt fenomen under tidiga tjurmarknader eftersom fundamenta dvs. vinster tenderar att ligga efter aktiemarknaderna. Detsamma gäller för värderingar. Trots att de ligger på högre nivåer idag jämfört med botten under Q3 2022, tenderar vi att se detta fenomen i tidiga stadier av ”bull markets” eftersom mycket av aktiemarknadsrallyt i de initiala delarna av återhämtningen kan tillskrivas multipelexpansion innan vinster - som nämnts ovan - börjar förbättras. Framöver förväntar vi oss att amerikanska företagsvinster kommer att förbättras, vilket bör bidra till att dämpa värderingar från ett P/E-perspektiv. Som historien har visat flera gånger under sin gång är emellertid värderingar i absoluta tal en mycket dålig indikator på framtida avkastning och därför skulle vi varna investerare för att överdrivet oroa sig för värderingsnivåer isolerat. Vi tror fortfarande att investerare i stor utsträckning har ignorerat tecken på styrka i den amerikanska ekonomin, såsom motståndskraftiga amerikanska konsumenter, en hälsosam bankmiljö (med kapitalkvoter på starka nivåer) och sammansatta PMI:er som har återhämtat sig från sina 2022-lägstanivåer. Medan inköpschefsindex inom tillverkningsindustrin fortsätter att se svagt ut, ser vi att motsvarande nyckeltal för tjänstesektorn befinner sig i expansion(>50). Detta är inte bara fallet i USA, utan också i majoriteten av andra utvecklade ekonomier. De tidiga stadierna av en ny ”tjurmarknad” tenderar att vara mycket starka, och vi tror att positionering för positiva aktiemarknader är avgörande för investerare. Under 2023 har vi omviktat portföljen för att ha en mer balanserad exponering mot offensiva tillväxt- och värdekategorier i fonden med fokus på kvalitet.

Läs mer om USA Aktiv

Tillväxtmarknad Aktiv - mars

Hur har inledningen av året varit? Vad har påverkat fonden/fonderna?

Det har varit en bra start på 2024 för tillväxtmarknader: marknaden är upp ~2,8% (i SEK) fram till mitten av februari. Även om fonden har halkat efter benchmark vid årets början, finns det flera styrkor som ger oss förtroende för resten av året. Starka aktieval i sektorerna konsumentvaror, sällanköpvaror och informationsteknik har bidragit positivt till den relativa prestationen. Hittills har detta dock tyngts ner av aktieval i finanssektorn avsaknaden av exponering mot energisektorn. Som en påminnelse är en nyckelkomponent i de miljöegenskaper som portföljen främjar att bibehålla en portföljviktad genomsnittlig koldioxidintensitet (WACI) på mindre än 50% av jämförelseindexet. För att uppnå detta har energisektorn tagits bort från det investeringsbara universumet. Ihållande inflation och de varierade centralbankernas svar kommer troligen att driva större regional cyklisk divergens 2024, vilket innebär mindre korrelation mellan EM- och DM-cykler. Det borde ge diversifieringsfördelar för investerare. Vi förväntar oss större spridning inom bland tillväxtmarknadsaktier framöver givet varierad landspecifik exponering för nyckelmegatrender, inklusive geopolitik, skiftande demografi, AI och deglobalisering.

Idag är PE-talen för tillväxtmarknadsaktier på historiskt låga nivåer, med stora värderingsgap jämfört med utvecklade marknader. Vi tror att detta kan innebära en attraktiv ingångspunkt för investeringar inom tillväxtmarknader. Kinesiska aktier var den främsta bromsklossen under förra året. Negativt investerarsentiment drevs av Kinas relativt svaga ekonomiska återhämtning efter COVID och strukturella motvindar. Dessa utmaningar inkluderar krisen inom fastighetssektorn, utmaningar med arbetskraftsförsörjningen och en minskande befolkning, större politisk inblandning i branscher och stigande geopolitiska spänningar med USA och Taiwan. Värderingarna är mycket pressade vilket kan innebära ett gynnsamt läge att bygga positioner i högkvalitativa företag som har potential att framträda från denna period av ekonomisk volatilitet som branschledare.

 

Hur ser du på utsikterna för 2024 och hur återspeglas det i fonden?

Vid början av 2024 har vi sett vissa försök från den kinesiska regeringen att förbättra investerarsentimentet, till exempel genom försök att uppmuntra investeringar i finansmarknaderna av statligt ägda försäkringsbolag och pensionsfonder. Man har även gått fram med initiativ för att motverka blankning.

På senare tid har vi sett tecken på motståndskraft i kinesiska aktier då handelsvolymerna för kinesiska ETF:er har skjutit i höjden, troligen på grund av att statsstödda fonder stöder marknaden. Regeringen har också sänkt kapitaltäckningskraven för att frigöra likviditet för kommersiella banker vilket vi tror signalerar att de avser att bibehålla en mjuk penningpolitik. Även om vi ser positiva gröna skott i Kina, kvarstår betydande osäkerhet om utsikterna för ekonomin som en belastning för tillgångspriserna. I Kina har våra analytiker konsoliderat positioneringen till de områden där övertygelsen är störst och där det finns strukturella långsiktiga drivkrafter som kan stödja tillväxten; exempelvis den kinesiska elbilsindustrin (EV) och batteriförsörjningskedjan. Elbilsindustrin mognar när företagen blir mer exportorienterade vilket vi tror är en stor tillväxtmöjlighet. Branschen ser också en konsolidering med svagare spelare som faller bort vilket bör stödja marginalerna i de högkvalitativa företag som finns kvar. Vi ser övertygande möjligheter inom kinesiskt internet som gynnas av uppluckrade regler och tillväxt i både vinster och marginaler. Vi ser också en märkbar förändring i företagens ökade ansträngningar att lämna utdelning till aktieägarna. Utanför Kina finns det gott om ”stockpicking”-alternativ: i Indien har vi ökat exponeringen mot infrastruktur- och logistikleverantörer som kan dra nytta av ökade offentliga investeringar och trenden med att försörjningskedjor diversifierar utanför Kina. Även konsumentsektorn ser stark ut här: efterfrågan på förpackade varor och skönhetsprodukter ökar. Vi tror att det finns en lång väg kvar för tillväxt eftersom onlineförsäljningsintäkterna fortsätter att byggas upp. Indien gynnas också av sina demografiska förutsättningar med en växande medelklass och en stark ekonomisk prognos, vilket gör att många konsumentföretag återinvesterar vinster i produktinnovation och distributionsutvidgning. Det bör gynna de långsiktiga strukturella ekonomiska drivkrafterna. I Latinamerika gynnas Brasilien och Chile av lättnader i inflationen och början på en räntesänkningscykel. I båda länderna pressades konsumenten hårt av beslutsfattare under COVID och detta problem förvärrades sedan för företagen via höga räntor, inflation och snabbare utlåning. Normaliseringen av detta har skapat problem, särskilt för konsumenten, som nu långsamt försvinner. Vi tror att marknaden har underskattat hur bra företag, särskilt banker, har navigerat i den högräntemiljö och att de nu kan överträffa när räntorna sänks. Vi tror att det finns attraktivt värderade möjligheter på dessa marknader i förhållande till det bredare tillväxtmarknadsutbudet och har ökat vår exponering. Slutligen är Taiwan och Korea hem för världsklassiga teknikföretag inom halvledare, minne och batterier, många av dem är väl positionerade för att dra nytta av nyckelmegatrender inklusive AI och minskning av koldioxidutsläpp, vilket bidrog till stark prestation i dessa länder 2023. Vi har en optimistisk utsikt över halvledarindustrins slutmarknader för 2024 vilket vi tror kommer att stödja fortsatt tillväxt och överprestation för flera teknikföretag på dessa marknader. Vi fortsätter att vara entusiastiska över några av de långsiktiga investeringsteman vi ser över EM när vi fortsätter in i 2024, inklusive innovation inom elbilar, energiomställning/minskade utsläpp, innovation och tillgänglighet inom hälso- och sjukvård, finansiell inkludering och innovation, automation och robotik, digital anslutning, framsteg inom halvledarindustrin och den fortsatta utvecklingen av generativ AI.

Läs mer om Tillväxtmarknad Aktiv

Global Vision - mars

Hur har inledningen av året varit? Var har påverkat fonden/fonderna?

Den entusiasm som präglade slutet av 2023 känns som ett avlägset minne när investerare vaknar upp till verkligheten att de kanske varit överoptimistiska. Tvivel om en mjuklandning i ekonomin sänkte initialt aktiekurserna och höjde räntorna på amerikanska statsobligationer. Makroekonomisk känslighet har fortsatt att prägla investerarnas tankar och, likt 2023, fortsätter retoriken från centralbankspolitiker att vara viktig ur ett sentimentperspektiv. Federal Reserve har dämpat förväntningarna på omedelbara räntesänkningar och det sannolika ”higher-for-longer”-scenariot har skapat viss marknadsosäkerhet. Även om indikatorer har fortsatt att stiga, har marknaderna smalnat av, lett av en de sektorer av marknaden som utvecklades starkast förra året: AI och fetma. Vi noterar dock att trots att marknaden har smalnat av har den inte nått samma koncentrationsgrad som präglade 2023.

På andra håll fortsätter Kinas problem, vilket inte bara har påverkat Kinas och Hongkongs aktiemarknader, utan också sentimentet mot företag med exponering mot landet. Försök har gjorts att blåsa liv i de kinesiska marknaderna med signaler om stimulanser, men deras ansträngningar har hittills haft liten positiv effekt. Under tiden har rapporteringssäsongen tagit centrum.  Vinstförväntningarna har fallit och vi har sett en hög andel företag som har överträffat förväntningarna. I många fall behandlas dock besvikelser extremt hårt, medan investerare som hoppats på en tydlig indikator på den globala ekonomins hälsa har blivit besvikna över avsaknaden av en positiva exempel förutom den fortsatta styrkan hos AI (vilket bekräftades av Nvidias resultat). Mot denna bakgrund visar vårt riskaversionmått att investerare har dragit sig tillbaka från en riskmiljö till en mer neutral hållning, främst drivet av rotationen från små till större företag. Trots att marknaden har smalnat av har fundamenta spelat roll och faktorer har varit särskilt effektiva i början av året. Sentimentet, drivet av förra årets vinnare, har varit särskilt starkt. Alla andra faktorkategorier har också varit positiva med investerare som söker kvalitetsfaktorer, såsom lönsamhet, kapitalstruktur, tillväxt och värdering. Denna bild har varit konsekvent över de flesta sektorer och regioner, även om Europa har varit lite mer dämpat än Nordamerika och värdering har varit av större betydelse i Japan. Denna miljö har passat vårt tillvägagångssätt, som söker en mångfald av företag som har attraktiva kombinationer av alla dessa fundamenta, tillsammans med goda eller förbättrade ESG-egenskaper.

Hur ser du på utsikterna för 2024 och hur återspeglas det i fonden?

Federal Reserves pausande av ränteläget var allmänt förväntad och investerare hade redan börjat acceptera att räntesänkningar i mars är osannolika. Powells tydlighet om kraven för räntesänkningar speglar en divergens av åsikter inom FOMC-gruppen. Det fanns något i prognosen för både ”björnar” och ”tjurar”, även om vi tror att räntorna kommer att förbli höga under längre tid. Under tiden har marknaderna smalnat av med AI och fetma som fortsätter att fånga fantasin. Men för mer hållbara marknadsavkastningar behövs en breddning av möjligheterna.

Ändå drivs vinsttillväxten av ett litet antal företag och ser knapp ut på andra håll. Tidiga tecken från nyckelspelare inom AI-sektorn har inte medfört utbredd optimism. Även om vinsterna - och prognoserna - var besvikna över flera av dessa spelare, drevs mycket av rubrikerna av mer traditionella chipexponeringar och AI-sektorer fortsätter att producera starka resultat. Vi tror att AI fortsätter att vara en viktig drivkraft för en ekonomisk utveckling och har en mängd exponeringar över hela värdekedjan inom detta område. Kinas senaste signaler om stimulanser har ännu inte stoppat aktiemarknadens fall, och investerarnas förtroende förblir lågt. En stimulans som enbart riktar sig mot symptomen och inte adresserar problemet är osannolikt att återställa sentimentet. Vi håller ett öga på dessa utvecklingar eftersom vi tror att när dammet lägger sig kommer det att finnas möjligheter att investera i några mycket högkvalitativa företag med exponering mot Kina som har sålts ned betydligt.

Vi förblir övertygade om de långsiktiga utsikterna för hållbara teman, som har varit ur spel under större delen av de senaste åren, vilket gör att många ser attraktivt värderade ut jämfört med deras historia. Portföljen har exponering mot flera teman som ger möjligheter över stilsspektrumet, vilket passar vårt mål att förbli diversifierade och hantera top-down makro- och stilsexponeringar. Dessa teman inkluderar, energiomställning, effektivitet, infrastrukturutgifter och vattenhantering, tillsammans med finansiell inkludering och hälsa & välbefinnande ur ett socialt perspektiv.

Läs mer om Global Vision

Asien - mars

Vilka är de viktigaste händelserna som påverkat fonden under året?

2024 är Drakens år i den kinesiska kalendern. Drakens år anses innebära stora framgångar och möjligheter, men också potentiellt farliga och riskfyllda konflikter. När vi ser framåt ser vi betydande möjligheter inom en rad marknader och sektorer i Asien, samtidigt som vi är medvetna om möjliga risker i horisonten. Året har börjat positivt, med den asiatiska marknaden exklusive Japan upp nära 3% i till mitten av februari. Portföljen har presterat liknande sitt jämförelseindex hittills i år, med överprestation i Indien och Kina kompenserat av svagare utveckling i Korea. Vi ser en stark och fortsatt inhemskt driven tillväxt i Indien, understödd av en växande medelklass, robusta balansräkningar hos företagen, en starkare bytesbalans och reformvänlig regeringspolitik. Vi noterar också att värderingarna i Indien är på den högre sidan i förhållande till resten av Asien, och därför är det viktigt att vara selektiv ur ett portföljperspektiv. Det kan också bli en period av högre volatilitet de kommande månaderna inför parlamentsvalet i april och maj. Indien förblir den största övervikten i portföljen, men vi undviker marknadens favoriter som IT-tjänstesektorn (fantastiska företag, men enligt vår mening högt värderade) och fokuserar istället våra positioner på undervärderade sektorer som fastighetsutvecklare och banker.

Hur ser du på utsikterna för 2024 och hur återspeglas det i fonden?

Vi är överviktade i Korea, vilket historiskt sett har varit sällsynt i våra portföljer. Till stor del beror detta på de möjligheter vi ser inom industrisektorn. Korea är en marknad mest känd för sina högteknologiska företag, och vi äger Samsung Electronics eftersom vi tror att det är en nyckelaktör för den ökande globala efterfrågan på minneslagring. Sammantaget hittar vi dock våra största positioner i Korea framförallt inom sjöfart och processteknik, som vi tror kommer att gynnas av den snabbt ökande efterfrågan på energieffektivitet och avfallsminskning över hela världen. Kina fortsätter att påverkas av både globala geopolitiska bekymmer och inhemska regleringspolitiska översyner. Stämningsnivåerna i Kina, både bland hushåll och företag, är de lägsta vi har upplevt under våra decennier av investeringar i Asien. Kina är också den billigaste stora aktiemarknaden i världen, och en förbättring av sentimentet skulle kunna medföra en betydande återhämtning. Tidpunkten för en sådan vändning är dock omöjlig att förutspå. Vi tror att både viljan och ett eventuellt agerande för att lösa förtroendefrågan ligger helt och hållet i regeringens händer. Därför är vi försiktigt positionerade i Kina, och idag är marknaden den största undervikten i portföljen. Om och när konkreta steg tas för att förbättra det inhemska sentimentet förväntar vi oss öka vår exponering mot Kina och har vår ”köplista” av företag redan i handen. Vi avslutar med att åter betona vår entusiasm över bredden av möjligheter vi ser över hela den asiatiska regionen idag. Asien erbjuder de mest övertygande värderingarna av någon större region globalt. Här hittar vi högre tillväxt, bättre demografi, växande rikedom och lägre skuld som en procentandel av BNP. Över tid driver denna typ av fundamenta marknadsavkastningen. Vi önskar alla våra investerare ett framgångsrikt och fruktbart Drakens år!