Börja spara i fonder - steg för steg

Om du är nybörjare och precis ska börja spara i fonder kan det kännas lite svårt, men bara genom att följa våra tre steg så blir det betydligt enklare. 

Börja spara i fonder - steg för steg

Så här kommer du igång

 1. Öppna ett konto

  Ett investeringssparkonto, ISK, är ett bra konto att börja ditt fondsparande med. Du kan spara både i fonder och aktier, och köpa, sälja och byta när du vill. Med ett ISK behöver du inte skatta för enskilda vinster, utan du betalar istället en årlig skatt på en schablonintäkt som vi rapporterar till Skatteverket.

   

  Öppna ett ISK

   

  Det finns även andra konton som du kan ha fonderna i, som fondkonto eller aktiedepå om du bara vill handla med aktier. 

 2. Välj fonder

  Vet du redan vilka fonder eller aktier du vill investera i är det bara att sätta igång. Vill du ha förslag på vad du kan investera i har vi både Aktiva placeringsförslag och placeringsförslag med hållbarhetsinriktning som kanske kan intressera dig.

   

  Är du nybörjare eller bara inte vill fundera så mycket kan du istället välja någon av våra Bekväma fonder, där du väljer risknivå och så sköter fondförvaltarna resten. 

   

  Du hittar alla våra fonder i fondkurslistan. Där kan du exempelvis filtrera på typ av konto du valt, fondtyper eller vilka fonder som har Hållbarhetsprofil.

 3. Sätt upp ett månadssparande

  Med ett månadssparande vet du att sparandet faktiskt blir av och samtidigt sprider du riskerna vid börsens upp- och nedgångar. Du kan välja att sätta upp en automatisk överföring från lönen varje månad och sen kan du komplettera med engångsinsättningar när du har lite pengar över.

   

  Kom igång att månadsspara

   

  Du kan också sätta upp en sparplan så att både dina engångsinsättningar och regelbundna överföringar automatiskt investeras i de fonder du har valt. Det gör du enkelt i appen eller på Mina sidor.

Vill du lära dig mer om fonder?

Ingen fara, allt du kan tänkas vilja veta finns i vår fondskola. Där kan du lära dig om olika fondtyper, vad en fond är och hur du kan tänka kring riskerna med fondsparande. 

Lär dig mer i fondskolan

Sparande i fonder och aktier innebär alltid en risk

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder och aktier kan båda öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet.

Läs mer om riskerna