Bolagshändelser

Lär dig mer om bolagshändelser och vad du kan tänka på kring erbjudanden du får.

Bolagshändelser

Jag bör ha fått ett erbjudande från ett bolag jag äger, var hittar jag information om det?

Det kommer ett meddelande med information om att du har en bolagshändelse såsom en emission eller en budsituation att ta ställning till i din internetbank. Du hittar meddelandet om du klickar på brevet högst upp till höger då du är inloggad i din internetbank. All information du behöver finns i erbjudandet för bolagshändelsen.

Sms och e-post - anslut dig för att få meddelande vid bolagshändelser

Du vet väl om att du kan ansluta dig helt gratis, och få ett meddelande om att du har en bolagshändelse att ta ställning till i ett av dina innehav antingen genom sms eller e-post.

Se alltid till att dina kontaktuppgifter är korrekt uppdaterade i dina inställningar. Logga in för att uppdatera dina kontaktuppgifter och ansluta till sms- och e-postnotiser.

Kommer meddelandet om bolagshändelse även i mobilappen?

Nej, informationen finns endast tillgänglig i din internetbank då du är inloggad.

Hur gör jag för att besvara en bolagshändelse vid till exempel nyemission eller uppköp?

Logga in i din internetbank. Öppna upp meddelandet. Klicka på erbjudandet och besvara det för att inte riskera att gå miste om det då det endast är möjligt tacka ja under en viss period.

Var hittar jag villkoren för erbjudandet?

Villkoren för erbjudandet finns under länken för bolagshändelsen som kommer med meddelandet i din internetbank. Du kan även gå in på bolagets hemsida och läsa mer där.

Hur vet jag om erbjudandet är tillräckligt bra för att tacka ja till?

Det är olika förmånligt beroende på hur aktien handlar efter att bolaget skickat ut ett pressmeddelande om att de ska genomföra exempelvis en nyemission. Här behöver du sätta dig ned och räkna på det. Verkar det svårt så är du välkommen att höra av dig till oss så hjälper vi dig.

Vill du inte köpa fler aktier genom en nyemission så är det viktigt att du säljer teckningsrätterna så snart som möjligt då dessa tenderar att tappa i värde fram till slutdagen.

Tror du dig tjäna på det så kan du alternativt sälja aktier och istället teckna dig för det antal teckningsrätter som motsvarar mängden aktier du säljer.

Vill du öka upp antalet aktier genom nyemissionen så måste du tacka ja till erbjudandet i din internetbank och låta bli att sälja något.

Vad händer om jag inte svarar inom den tidsangivelse som gäller för erbjudandet?

Vid en nyemission så förfaller dina teckningsrätter värdelösa. Det innebär att du missar erbjudandet och endast kommer vara med om den utspädning som sker genom emissionen vilket indirekt betyder att du förlorar pengar som du har rätt till.

Vid ett uppköpserbjudande så finns det en svarstid där du senast kan tacka ja till att sälja till den kurs som erbjuds av det köpande bolaget. Missar du detta så har du ett par veckor på dig att sälja aktierna till den kurs som råder på börsen innan avnotering av aktien sker.

Har du missat sista dag för handel och aktien hunnit avnoteras så blir dina aktier inlåsta och vanligaste förfarandet är att aktierna blir tvångsinlösta. Det innebär att du inte kommer kunna placera om de pengar som du investerat i bolaget. Du kommer få det pris per aktie som uppköpet skedde till men väntan på pengarna kan dröja mellan 6-24 månader.

Vad betyder de olika begreppen?

Gå gärna in och lär dig mer i vår aktieskola.