Pantbrev – så fungerar det

Ska du köpa villa, fritidshus eller tomt och har stött på begreppet pantbrev? Pantbrev är ett elektroniskt eller fysiskt värdebevis som fungerar som säkerhet för ditt bolån.

Kvinna pekar på en objektsbeskrivning.

Vad är ett pantbrev?

För att du ska kunna belåna din fastighet så ska det alltid finnas pantbrev. Pantbrev är ett dokument som fungerar som säkerhet för ditt bolån. När du lånar pengar pantsätter du huset genom att lämna pantbrev till banken.

Pantbreven tillhör alltid fastigheten, det kan vara ett eller flera, men det totala beloppet måste vara minst lika högt som ditt bolån. Om det redan finns pantbrev uttagna på fastigheten så övertar du dem. Behövs det ytterligare pantbrev hjälper vi dig som har bolån hos oss att ansöka hos Lantmäteriet, den myndighet som registrerar alla fastigheter i Sverige.

Ansök om bolån

När Lantmäteriet beviljar inteckningen skrivs den in i fastighetsregistret och du får ett pantbrev som bevis för det.

Vad gäller om det redan finns pantbrev?

Du behöver ha pantbrev för hela beloppet du vill låna. Om det redan finns pantbrev på fastigheten tar du över dessa. Det är bra för dig eftersom du då inte behöver betala avgiften för att ta ut ett nytt pantbrev. Behöver du låna högre belopp än det finns pantbrev för, hjälper vi dig att ansöka om det.

Vad kostar ett pantbrev?

Kostnaden för ett nytt pantbrev är 2 procent av beloppet du behöver låna - en så kallad stämpelskatt. Du behöver också betala 375 kronor i expedieringsavgift till Lantmäteriet. Du betalar dessa kostnader när du tillträder din nya bostad.

Räkneexempel

  • Det finns pantbrev sedan tidigare: Om du behöver låna 1 200 000 kronor och det finns tidigare pantbrev på 900 000 kronor, behöver du ta ett nytt pantbrev på 300 000 kronor. Kostnaden blir då 6 375 kronor.
  • Det finns inte pantbrev sedan tidigare: Om du behöver låna 1 200 000 kronor och det inte finns tidigare pantbrev, behöver du ta ett nytt pantbrev på hela beloppet. Kostnaden blir då 24 375 kronor.

Vad händer med pantbrevet om jag säljer min bostad?

När du säljer en fastighet som du har pantsatt tar den nya ägaren över dina pantbrev och använder dem för sina lån.

Krävs det pantbrev om jag köper en bostadsrätt?

Det går inte att ta ut pantbrev för en bostadsrätt. Det beror på att en lägenhet inte räknas som fast egendom, det vill säga du äger inte lägenheten utan bara rätten att bo där. Däremot kan du använda rätten till bostadsrätten som en säkerhet hos banken när du tar ett lån.

Är pantbrev avdragsgilla?

Du kan dra av kostnaden för pantbrevet när du deklarerar och på så sätt minska din eventuella vinstskatt.

Vad är skillnaden mellan pantbrev och lagfart?

En lagfart är ett bevis på att du äger en fastighet, till skillnad mot pantbrevet som är ett bevis på att du har gjort en inteckning på ett visst belopp i fastigheten.

En lagfart får du genom att registrera ditt köp av en fastighet hos Lantmäteriet inom tre månader från köpet. Länsförsäkringar hjälper dig som har bolån hos oss att ansöka om lagfart. Allt du behöver veta om lagfart.

En pappa hjälper en pojke att lära sig cykla.

Guide till ett lyckat bostadsköp

Här går vi igenom de sju viktigaste stegen i ett bostadsköp - hela vägen från visning till tillträde. 

Din guide till att köpa bostad