­

Köp din första bostadsrätt

Den här guiden riktar sig till dig som står inför att köpa din första egna bostadsrätt. Vi har samlat allt du kan tänkas behöva veta, från att spara ihop till en kontantinsats till hur ett bostadsköp faktiskt går till och vad det innebär att äga en bostadsrätt.
  1. Spara till kontantinsats

  1. Dags att köpa bostad

  1. Att bo i bostadsrätt

Spara till kontantinsats

Gör månadsbudget

Du har säkert hört det förut — en månadsbudget är grunden till att få kontroll över sin ekonomi. Vi vet att det kan låta trist, men det är tyvärr sant. Det blir mycket roligare sen om du har koll på din budget nu.

Visualisera boendet

Det är också bra att fundera på vad du tycker är viktigast med ditt boende. Först då kan du göra en rättvis bedömning om priset för ett boende känns värt att betala.

Starta ditt sparande

När du har koll på din månadsbudget vet du hur mycket du kan och vill betala för ditt framtida boende. Då är det dags att räkna ut hur du ska spara till en kontantinsats!

Dags att köpa bostad

Hitta bostad

Kontantinsatsen är på kontot och lånelöftet är fixat. Hög tid att hitta drömbostaden! Men hur går det till? Hur fungerar en budgivning och hur läser man en årsredovisning?

Genomföra köp och tillträde

Du har precis vunnit budgivningen och känslorna sprudlar. Det kanske känns som att allt är färdigt nu, men det är en del steg kvar innan du kan stoppa nycklarna i låset och flytta in.

Att bo i bostadsrätt

Att göra innan inflytt

När du flyttar in i din nya bostad behöver du ha fixat en del saker innan för att allt ska fungera så smidigt och tryggt som möjligt.

Rättigheter och skyldigheter

Att bo i en bostadsrätt medför både friheter, rättigheter och skyldigheter eftersom man äger sin bostad i förening med andra.

Säkerhet i hemmet

Till slut kommer tidpunkten då du bara kan slå dig till ro i din nya bostad. Då kan det vara skönt att veta att du är trygg hemma om det skulle inträffa en olycka.