Nya regler vid kortbetalning

Den 14 september 2019 började ändringar i betaltjänstlagen, PSD2, att gälla inom EU/EES. Syftet med betaltjänstlagen är att skapa bättre förutsättningar för säkra, smidiga betalningar och minska risken för bedrägerier.

Nya regler vid kortbetalning

De nya ändringarna innebär att säkerhetskraven för vissa typer av betalningar ökar och du behöver oftare knappa in pinkoden till kortet eller använda Mobilt BankID så att vi vet vem som gör betalningen.

Det gäller när du:

  • Handlar och betalar på internet – då kan du oftare behöva bekräfta att det är du som gör köpet genom att använda Mobilt BankID.
  • Handlar i butik och betalar med kort eller mobila enheter/klockor – då kan du oftare behöva knappa in pinkoden till kortet, även om du fortfarande kan betala kontaktlöst.

Tips till dig

  • Lär dig pinkoden då du oftare behöver knappa in den när du handlar. Om du glömmer den hämtar du den enkelt i mobilappen eller på Mina sidor.

Tänk på att

  • Om någon butik, både på internet och i fysisk butik, inte följer säkerhetskraven kan betalningen nekas så att köpet inte kan genomföras.
  • Kortbetalningar där du tidigare kunde skriva under ett kvitto och legitimera dig, kommer att nekas från och med 2 november 2020. Efter det datumet ställs krav på att du anger din pinkod till kortet.
  • Du kan inte längre betala genom att dra kortet/använda magnetremsan. Betala ditt köp med chip eller genom att du blippar kortet tillsammans med din pinkod.

Läs mer hos Svenska Bankföreningen