Så använder du rotavdraget

Ska du anlita hantverkare för att renovera, bygga om eller bygga till din bostad? Med rotavdraget du kan dra av 30 procent av arbetskostnaden, upp till 50 000 kronor.

Vad är rotavdrag?

Rotavdraget är en skattereduktion som du kan använda för vissa arbeten i ditt hem. Förkortningen rot står för renovering, ombyggnad och tillbyggnad. Avdraget kan inte användas för nybyggnation. Det kan inte heller användas för kostnader för material, resor, utrustning eller administration i samband med arbetet.

Vad räknas som rotarbete?

Rotarbete, det vill säga arbete som berättigar till rotavdrag, kan till exempel vara reparation och underhåll och vissa typer av installationer som kräver en del byggarbete och där inventarier är fastmonterade i byggnaden, till exempel en värmepumpsinstallation.

Exempel på rotarbete

 • Renovering av kök, dörrar, golv, fönster och tak.
 • Byggnadsprojekt som balkong, platsbyggda bokhyllor och garderober, elinstallationer som vägguttag, strömbrytare och spotlights.
 • Målning och tapetsering. 
 • VVS-arbeten som byte av dusch, toalett, blandare och tvättställ.

Rotarbetet ska utföras i en bostad som du äger och bor i, eller som du använder som fritidsbostad. Du kan alltså inte göra rotavdrag för arbeten i hemmet om du hyr din bostad. Olika regler gäller för småhus, bostadsrätter och ägarlägenheter.

Se en detaljerad lista över rotarbeten hos Skatteverket

Krav på dig som vill utnyttja rotavdrag

Du som vill nyttja rotavdraget ska uppfylla dessa kriterier:

 • Du bor i Sverige eller betalar skatt i Sverige på minst 90 procent av din sammanlagda inkomst.
 • Du har fyllt 18 år vid årets slut.
 • Du äger bostaden under den tid som arbetet utförs.
 • Om skatteavdraget ska ingå i din deklaration nästkommande år måste betalningen ske före årsskiftet.
 • Arbetet ska betalas elektroniskt – det vill säga via internetbank, med kort eller Swish.

Att tänka på!

ROT-avdraget kan normalt inte utnyttjas vid en försäkringsskada. Kontakta Skatteverket för mer information.

Hur gör jag för att få rotavdrag?

 • Det är företaget som du anlitar som ansöker om rotavdrag hos Skatteverket när arbetet är klart. För 2022 gäller att du kan dra av upp till 30 procent av arbetskostnaden på fakturan upp till 50 000 kronor.
 • Ge företaget ditt personnummer och om ni är fler i hushållet som ska använda avdraget, information om hur ni ska fördela det mellan er. 
 • Se till att du har rätt att ta ut rotavdraget – du ska till exempel ha betalat tillräckligt med skatt under året. På Skatteverkets webbplats kan du räkna ut din skatt.

Tips: Rotavdraget gäller per person och år. Om till exempel du och din sambo äger bostaden tillsammans, så kan ni tillsammans dra av upp till 100 000 kronor av arbetskostnaden.

Kan jag kombinera rotavdraget med avdraget för grön teknik?

Sedan 2021 finns en ny form av skatteavdrag för att främja grön teknik. Du kan till exempel dra av upp till 15 procent på både material och arbetskostnaden om du installerar solceller. Precis som med rotavdraget kan du dra av max 50 000 kronor. Om du till exempel ska installera laddstolpe till en elbil kan du dra av 50 procent av kostnaden.

Det går inte att kombinera rotavdrag och skattereduktionen för grön teknik vid samma installation. Däremot kan du använda båda avdragen under året.

Låna till solceller

Så installerar du solceller

Räkna ut ditt rotavdrag – ett räkneexempel

Om vi till exempel tittar på en köksrenovering som kostar 20 000 och där materialet kostar 8 000 kronor skulle kostnaden före rotavdraget ligga på 28 000 kronor. Efter avdraget skulle du behöva betala 20 000 x 0,7 (eftersom du får dra av 30 procent) + materialkostnaden på 8 000 kronor = 22 000 kronor.