Tonåringar och pengar

Tonårstiden, den tid då dina barn tar de första stegen in i vuxenvärlden med allt vad det innebär av självständighet är det bra att ha lite koll på kostnaderna. Det är bra om du successivt lotsar in ditt barn i en ekonomisk medvetenhet. 

Två tonårstjejer på moped längs med landsväg.


Under tonåren kan kostnaderna dra iväg på olika sätt, inte minst telefonkostnaderna. För att hålla dem på en rimlig nivå kan kontantkort vara en lösning. Om din tonåring dessutom får betala själv så kan det bli mer sparsamt – ett eget kontokort för månadspengen kan vara ett bra sätt att tidigt få förståelse för pengars värde. 

Det är också bra att ta upp nackdelarna med att ta snabblån och att det inte är någon bra långsiktig lösning för att skaffa pengar.

Betala hemma som tonåring

När ungdomar börjar tjäna egna pengar kan det vara skäligt att de börjar betala en del hemma. Samtidigt är det viktigt att lära sig att stå på egna ben och förstå hur stora de löpande kostnaderna är i ett hushåll. Enligt Konsumentverket ligger kostnaden på 4390 kronor för en 20-åring som bor hemma.

I summan ingår:

  • Mat exklusive lunch 5 dagar i veckan
  • Kläder och skor
  • Förbrukningsvaror
  • Möbler, husgeråd, radio och TV
  • Dagstidning och telefon
  • Hyra och el
  • Hemförsäkring

Kostnaderna för att bo själv skulle enligt Konsumentverkets beräkningar bli betydligt större.

Ensam förälder med ungdomar som bor hemma

För en del hushåll spelar det kanske inte någon ekonomisk roll om ungdomen betalar hemma. Men en grupp som kan få det extra kärvt är ensamstående föräldrar med äldre hemmaboende barn. Efter gymnasiet utbetalas normalt varken studiebidraget eller underhållsstödet längre. Det innebär att en förälder måste stå för alla kostnader. Om den andra föräldern dessutom inte ger ekonomiskt bidrag blir det kännbart.

Ett sätt att diskutera är att utgå från de verkliga utgiftsposterna för familjen när det är dags att ta upp frågan med din ungdom. Vad som är rimligt att betala hemma beror på ungdomens inkomst och hushållets kostnader. Det är viktigt att gemensamt komma fram till lämplig nivå.

Spara åt din tonåring

Om din tonåring betalar hemma och pengarna inte behövs för den löpande hushållsekonomin, sätt in pengarna på ett sparkonto. På det sättet sparas en summa automatiskt för barnets räkning.

När det sedan är dags att flytta hemifrån blir pengarna ett välkommet tillskott.

Enkel guide till att börja spara

Det är bättre att spara lite, än att inte spara alls. Följ vår steg-för-steg guide för att komma igång med ditt sparande.

Snabbguide för sparande