2 000 kr per månad – svenskens vanligaste sparande

LF 000465

I Länsförsäkringars färska rapport om sparande framgår att 65 procent av svenskarna har ett månadssparande och att 2 000 kronor är det vanligaste beloppet man lägger undan per månad. Undersökningen visar också att ju bättre ekonomi desto mer sparar man. Samtidigt har andelen som inte sparar alls ökat något under de senaste 3 åren och ligger nu på 21 procent i genomsnitt. 

2000 kronor per månad är medianbeloppet bland de som sparar i Sverige. De som tjänar under 25 000 kronor per månad sparar 1 200 kronor i medianbelopp och bland dem med månadsinkomster lite mer än medelinkomsten i Sverige (över 32 000 kronor) sparar 3 000 kronor per månad medan en person som har 50 000 kronor i lön eller mer lägger undan 5 000 kronor per månad. Det är bland gifta eller sambor med barn och bland dem som bor i villa eller radhus som man hittar störst andel som sparar.

Högt sparande och nöjda sparare

En majoritet av de som sparar är nöjda med hur mycket de sparar. Här är det fler i de högre inkomstgrupperna som är nöjda än bland de som tjänar mindre.

Statistiken från Fondbolagens Förening visar att nysparandet i fonder ökade starkt under 2013 och uppgick till hela 105 miljarder kronor, vilket är en av de högsta toppnoteringarna under ett enskilt år.

-Hushållens ekonomi har generellt blivit bättre efter att jobbskatteavdragen infördes och genom låga boräntor. Det har i många hushåll inneburit flera tusenlappar kvar i plånboken per månad. Sparandet har också ökat vilket statistiken visar och fonder är ett bra alternativ när man sparar på längre sikt. 

Var femte svensk saknar helt sparande

Majoriteten av svenskarna sparar men så stor del som 21 procent av svenskarna uppger att de helt saknar månadssparande. Det är något fler än för tre år sedan. Här är det grupper med låga månadsinkomster som sticker ut och i den gruppen är det hela 4 av 10 som saknar regelbundet sparande och bland ensamhushållen är det 3 av 10. Bland de yngsta i undersökningen, 16 till 24-åringarna, är det 26 procent som inte sparar. Även bland dem med de högsta månadsinkomsterna är det 15 procent som inte sparar alls

-Det är förvånande att så pass många med en månadsinkomst på över 50 000 kronor inte har ett sparande alls. Ofta har man som höginkomsttagare även stora fasta utgifter och blir därför mycket sårbar om något oförutsett inträffar. Det är viktigt att spara på både kort och på längre sikt även om inkomsten är hög, ifall man skulle bli långtidssjuk, värmepannan går sönder eller liknande. Det ger ökad trygghet och det blir lättare att planera sin ekonomi.   

Undersökningen visar också att det finns stora regionala skillnader i hur stor andel som sparar eller inte sparar och hur stora belopp som läggs undan i månadssparande. Invånarna i Västra Skåne toppar listan och sparar 3 000 kronor (median) i månaden. De följs av de som bor i Östergötlands län, i Uppsala län, i Stockholms län, i Hallands län och av invånarna i Göinge Kristianstad där man lägger undan 2 000 kronor per månad (median).  Minst sparar skaraborgarna med 1 000 kronor per månad (median).

Om undersökningen: Under perioden 1 till 24 oktober 2013 intervjuades totalt 7 000 svenskar i åldern 16 till 69 år av PFM Research på uppdrag av Länsförsäkringar. Intervjuerna genomfördes med hjälp av webbintervjuer. Frågeställningarna var: Hur mycket sparar du personligen i genomsnitt per månad, exklusive eventuellt pensionssparande? Är du nöjd med hur mycket du sparar? Intervjuerna finns nedbrutna på samtliga län exklusive Gotland. Beloppen är som redovisas genomgående i undersökningen är medianen.

Läs hela rapporten i bifogad pdf.

Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna en helhet av bank- och försäkringstjänster. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Se alla pressmeddelanden