Josefin Svensson
Foto: Lottie Nilsson

Dokument & länkar

Skåne har odlat årets vinnare av priset Ung Växtkraft

Josefin Svensson
Foto: Lottie Nilsson

Årets pristagare fick sin affärsidé redan innan hon hunnit avsluta sina studier till trädgårdsingenjör.  Genom en målmedveten satsning på en särskild odlingsform för bär har hon sedan dess med stort engagemang hittat sin nisch inom de gröna näringarna. Det är juryns motivering till årets vinnare av Ung Växtkraft, Josefin Svensson.

Josefin Svensson driver sin bärodling på gården i Öllöv på Bjärehalvön där hon också är uppvuxen. Familjen har haft odlingsverksamhet i flera generationer tillbaka med inriktning på grönsaker. Det var när Josefin läste till trädgårdsingenjör på Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp med odlingsinriktning som hon fick sin idé.

– När jag läste om bärodling och fick upp ögonen för de moderna sätt som man odlar bär på idag tänkte jag direkt att det var något som jag trodde på för framtiden och som skulle kunna bli en egen verksamhet inom familjeföretaget, berättar Josefin.

2013 etablerade hon Josefins bär och det har gått över förväntan. Josefin vet att det är viktigt att jobba för smak och hög kvalitet och det har kunderna belönat med en stark och växande efterfrågan. Verksamheten har växt för varje år och förutom i tunnlar odlas även bär på friland.

 Josefin hade ingen aning om att hon var nominerad till priset.

– Det blev en fantastisk överraskning när jag fick telefonsamtalet från juryn. Det är  såklart en härlig sporre i vardagen att bli uppmärksammad på det här sättet, säger Josefin.

Priset är instiftat av Länsförsäkringar och LRF Ungdomen och syftar till att stötta unga entreprenörer på landsbygden.

 Det är inspirerande och även en tuff uppgift att sitta i juryn och välja bland alla duktiga kandidater till priset, men Josefin imponerade på oss genom sin affärskänsla och målmedvetna satsning, säger Henrietta Hansson, på Länsförsäkringar, en av jurymedlemmarna.


Visitkort Josefin Svensson
Ålder: 28 år
Familj: Sambo Alexander och sonen Ebbe, snart 1 år. Mamma Agneta, pappa Leif och syskonen Johanna, Johan och Julia.  
Bor: Mäsinge, Bjärehalvön, Skåne. Verksamheten bedrivs i Öllöv, Bjärehalvön.  Verksamhet: Josefins bär - odling av hallon, jordgubbar och blåbär
Övriga engagemang: LRF Ungdom
Aktuell: Vinnare av 2017 års Ung Växtkraft-pris.

Juryns hela motivering
Josefin har med stort engagemang och målmedvetenhet hittat sin nisch inom de gröna näringarna. Med kunskap och god affärskänsla driver hon en bärodling där produkternas kvalité och lyhördheten gentemot kunderna är central. Hennes verksamhet vittnar om en hög grad av professionalism vilket visar sig såväl i bärens höga kvalité som i hennes målmedvetna arbete att förse marknaden med färska bär under en stor del av året. Josefin är ett lysande exempel på en ung driven företagare inom de gröna näringarna och är en välförtjänt vinnare av Ung Växtkraft.

Juryn består av Henrietta Hansson,  Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad, Jimmy Larsson, LRF Konsult, Håkan Johansson, LRF och Sara Helgstrand, LRF Ungdomen.

Om priset Ung växtkraft
Tävlingen, där vinnaren får 50 000 kronor, är instiftad av Länsförsäkringar och LRF Ungdomen. Priset är inne på sitt sjunde år. Syftet är att stödja unga entreprenörer på landsbygden. Josefine Svensson fick ta emot priset den 8 mars på LRF Ungdomens riksstämma på Sånga-Säby.


Tidigare års pristagare:

2016
Malin Gustavsson, mjölkbonde från Ryssby utanför Ljungby med 90 kor. Även mycket engagerad i att öka kunskapen om vad vi äter bland annat genom föreläsningar och gårdsbesök.

2015
Jonas Kervén. Han har en egen nötköttsproduktion på gård i Brunskog, Värmland. Han arbetar aktivt för en levande landsbygd.

2014
Otto Ramsey som tillsammans med sin fru Anna driver företaget Kulla Lamm, gårdsbutik och restaurangen Ruth på Skäret.

2013
Kristoffer Kullingsjö som driver Kullingsjö Lantbruk AB i Vårgårda. Han driver en gård med mjölkproduktion.

2012
Markus Larsson, Lysviks Jord- och Skogsentreprenad AB i Sunne i Värmland som bedriver skogsentreprenad.

2011 – första pristagaren.
Lovisa Hessle Bergman som driver Capra Science i Ängelholm. Företaget framställer antikroppar  där getter är blodgivare.


För ytterligare information kontakta gärna:
Josefin Svensson, vinnare Ung Växtkraft 2017, 070-487 15 81

Henrietta Hansson, vd Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad och ordförande i juryn
070-819 62 20

Presskontakt Länsförsäkringar, 08-588 418 50

Länsförsäkringar är Sveriges enda kundägda och lokalt förankrade bank- och försäkringsgrupp. Kunderna i vart och ett av landets län äger sitt lokala och självständiga länsförsäkringsbolag. 23 länsförsäkringsbolag samverkar genom det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB, som bedriver utveckling och service inom bank, liv-, sak- och djurförsäkring. Länsförsäkringar har ett brett utbud av försäkringar och banktjänster för privatpersoner, företag och lantbruk. Samtliga bolag inom länsförsäkringsgruppen är miljöcertifierade enligt ISO 14001.

Se alla pressmeddelanden

Dokument & länkar