Starta enskild firma

Om du väljer att starta enskild firma behöver du inget startkapital och du är snabbt igång. Däremot är du personligt ansvarig för företaget och skulle det gå mindre bra för verksamheten drabbas du personligen.

Starta enskild firma

Du är snabbt igång

Det går ofta snabbt att komma igång med enskild firma. Du behöver inget startkapital och det är heller inget krav att registrera företaget hos Bolagsverket, till skillnad från när du ska starta aktiebolag. Till Skatteverket hör du av dig för att registrera ditt företag samtidigt som du ansöker om F-skatt.

Fördelar med enskild firma

  1. Du behöver ingen styrelse

  2. Nystartade företag har under de första tre åren rätt till sjukpenning och föräldrapenning som baseras på vad anställda med samma förutsättningar har.

  3. Du har inget krav på att ha en revisor som granskar verksamheten. Det kan däremot vara bra.

  4. Du är snabbt igång.

Du är personligt ansvarig för företaget

Enskild firma innebär att du som äger och driver företaget är personligt ansvarig för företaget. Man kan säga att du och företaget är samma person eftersom ditt personnummer är ditt organisationsnummer. Att starta enskild firma kan kännas lättare än att starta aktiebolag, men det finns ett par saker att tänka på innan.

Innan du startar enskild firma, tänk på att:

  • Du är ensamt ansvarig för företagets skulder vilket innebär att du tar en risk som privatperson. Om du inte har tillräckligt med pengar i företaget för att betala skulderna behöver du personligen lösa det.
  • När du driver en enskild firma måste du själv betala dina socialavgifter i form av egenavgifter. Egenavgifterna inkluderar bland annat din ålderspensionsavgift och sjukförsäkringsavgift.
  • Vanligtvis behöver du inte registera din enskilda firma hos Bolagsverket, men det finns undantag. Om du vill skydda ditt företagsnamn kan det dock vara en bra idé. Dock gäller skyddet endast i det län där du bor.

Glöm inte försäkra ditt företag

Med en försäkring för egenföretagare kan du snabbt komma igång med verksamheten och känna dig trygg med att ha en försäkring som täcker en hel del av det som du och ditt företag kan råka ut för. Som nystartad kan du teckna vår Starta företagsförsäkring. Den gäller i 6 månader och kostar bara 1 000 kronor.

Försäkra ditt nystartade företag

Du kanske också är intresserad av

Starta aktiebolag - så gör du

Vi har listat fördelarna med aktiebolag – och hur du gör för att komma igång.

Till tipslistan

Sju sätt att hitta nya kunder

Här hittar du råd och konkreta tips på hur och var du hittar nya kunder.

Läs hela artikeln