Dags att sälja företaget? Tänk på det här.

Hur gör du ditt företag mer attraktivt inför en försäljning och hur går en försäljningsprocess egentligen till? Och hur du investerar pengarna klokt efter en försäljning? Det försöker vi reda ut i denna artikeln.

Dags att sälja företaget? Tänk på det här.

Fem tips inför en försäljning

Det här ska du tänka på när du väl bestämt dig för att dra igång en försäljningsprocess.

 1. Börja i god tid och sätt in dig in i processen

  Tänk igenom om du vill lämna företaget fullt ut eller vara kvar i verksamheten efter försäljning. När en nyckelperson är kvar i bolaget efter en försäljning kan värdet i bolaget höjas. Om det finns delägare eller familjemedlemmar i företaget är det viktigt att alla är med i beslutsprocessen.

 2. Identifiera din affärsprocess och strukturera dokumentationen

  Säkerställ att du vet vilka dina nuvarande kunder är och varifrån bolagets intäktsflöden kommer. Specificera gärna de extra viktiga kunderna – det är något köparen är intresserad av att veta mer om.

 3. Var transparent med företaget inför köpare

  Minimera alla frågetecken och risken att något kommer fram av en slump och ger en dålig bild av bolaget. Om du har en obetald kundfaktura som skulle betalas för flera månader sedan så förklara den, så att köparen kan bedöma sannolikheten för att det händer igen.

 4. Ta professionell hjälp

  En företagsförmedlare/jurists uppgift är att hjälpa till att hitta köpare och identifiera köparens motivationskrafter, så att man presenterar företaget på ett ärligt och attraktivt sätt. De hjälper dig även med alla juridiska dokument och avtal.

 5. Gör en plan för vad du vill göra efter försäljning – och hur du vill placera ditt kapital

  Vill du starta ett nytt bolag eller investera kapitalet? Om du planerar att gå in på börsen så tänk en placeringshorisont på minst fem år eftersom börsen kortsiktigt kan innebära stora rörelser. Ett alternativ är att istället välja räntefonder.