Pressinbjudan halkkörning på Ring Knutstorp

Nyregistreringen av bilar är fortsatt hög och hittills i år har närmare 36 000 nya fordon registerats i Skåne. Många förare möter alltså de kommande frostnätterna och blixthalkan i en bil som de ännu inte fullt ut hunnit bekanta sig med. Det vill vi uppmärksamma. Välkommen att delta på Länsförsäkringars utbildningspass på halkbanan Ring Knutstorp.

svart halka

– Säkerhetssystem som ABS-bromsar och antisladdsystem ökar tryggheten vid halt väglag. Samtidigt bidrar de till att din bil beter sig annorlunda än vad du är van vid, säger Kenneth Johansson, skadeförebyggare på Länsförsäkringar Skåne.

Bilförare i Skåne behöver bli bättre på att sänka farten och hålla avståndet till framförvarande bil när temperaturen ligger kring noll grader.

– Vi är bra på att sänka farten när vi kan se att det är halt, till exempel när det ligger snö på vägbanan. Men vägbanan kan vara lika om inte mer förrädisk när temperaturen ligger kring noll grader, säger Kenneth Johansson, skadeförebyggare på Länsförsäkringar Skåne.

Länsförsäkringar Skånes tre tips som trafiksäkerhet vid halka:

  • Sänk farten och håll avstånd.
  • Sätt de bästa däcken bak på bilen. Mönsterdjupet ska vara minst 3 mm.
  • Din bromssträcka kan bli upp till 10 gånger längre än normalt vid halt väglag.
  • Det bästa sättet att korrigera en sladd är att aldrig råka ut för den.


Ett hundratal förare har anmält sig för halkkörning på Bulltofta och Ring Knutstorp där de får köra med sin egen bil. Intresset har varit stort och utbildningarna är fullbokade. Utbildningen inleds med ett teoripass följt av körning ute på halk- och hinderbanan.

Vi kan reservera platser om du i rollen av journalist vill prova ett utbildningspass, fota och eventuellt filma ute på halkbanan.

För anmälan och frågor om halkkörning kontakta
Frågor om trafiksäkerhet och omkring denna aktivitet kan även ställas till:
Kenneth Johansson, Skadeförebyggare Länsförsäkringar Skåne
Telefon: 040-633 8043 Email: kenneth.johansson@lansforsakringar.se
Svart halka r frrsdiskt och minst lika farligt som is

Dokument & länkar

Länsförsäkringar Skåne är ett av 23 lokala och självständiga länsförsäkringsbolag. Gemensamt bildar vi Länsförsäkringsgruppen. Vi erbjuder en helhet av bank- och försäkringstjänster till privatpersoner, företagare och lantbrukare.

Se alla pressmeddelanden