Coronaviruset – så gäller din reseförsäkring

Utrikesdepartementet avråder nu från alla icke nödvändiga resor till Kina på grund av det pågående utbrottet av Coronaviruset. Här är vad som gäller om du vill ställa in en bokad resa eller befinner dig i området.

– Var noga med att kontrollera UD:s reserekommendationer, de påverkar hur din reseförsäkring gäller, säger Susanne Fagerberg, försäkringsspecialist på Länsförsäkringar.

Vad gäller om jag vill ställa in en resa till Kina?

Har du en hemförsäkring hos Länsförsäkringar har du också en reseförsäkring som gäller för utlandsvistelser kortare än 45 dagar. Reseförsäkringen gäller i hela världen, med undantag för de länder och regioner som UD avråder resenärer att åka till. UD avråder just nu från alla icke nödvändiga resor till Kina med undantag för Hongkong och Macao. Därför gäller inte försäkringen om du trots UDs avrådan väljer att resa.

– Om du redan köpt en resa men inte vill åka behöver du kontakta din researrangör för att undersöka möjligheten att avboka eller omboka, säger Susanne Fagerberg.

Vad gäller om jag befinner mig i ett drabbat område?

Du som befinner dig i den aktuella provinsen som UD avrått från att resa till har ett skydd för akut läkarvård om du drabbas av akut sjukdom eller olycksfall.

Innan avresan

  • Kolla upp och följ reserekommendationerna på UD:s webbplats.
  • Läs mer om vad en avrådan från UD innebär.
  • Om du inte vill åka på en redan planerad och bokad resa behöver du kontakta ditt rese- eller flygbolag för ta reda på vilka möjligheter du har att avboka eller omboka din resa.
  • Din hemförsäkring, reseförsäkring eller kortförsäkring ersätter inte en planerad resa utifrån denna händelse.

Om du är på plats

  • Om du befinner dig i drabbade områden och har frågor eller vill ha hjälp, kontakta i första hand SOS International som är Länsförsäkringars larmcentral. Tel: +46-8-670 4000

Se alla nyheter