Pensionsspara - så börjar du

Ett eget pensionssparande kan göra stor skillnad för livet som pensionär. Att ha ett privat pensionssparande ger extra frihet och trygghet, samt flexibilitet kring när du vill gå i pension.

Dotter visar mamma i sin mobil hur hon kan börja pensionsspara, foto.

Börja pensionsspara - steg för steg

Att månadsspara är ett smart sätt att bygga upp ett pensionskapital över tid. Enklast är att starta ett månadssparande som automatiskt dras från ditt konto när lönen kommer. Tänk på att även lite mindre belopp kan växa till stora summor med tiden och hjälp av ränta på ränta-effekten

Logga in för att komma igång

1. Välj hur mycket du ska spara till pensionen

Vi på Länsförsäkringar tycker att du ska ha som tumregel att spara tio procent av din inkomst före skatt varje månad. En del av det, till exempel fem procent, ska du sätta av till ditt pensionssparande. Ju tidigare du börjar spara till pensionen, desto mindre behöver du spara varje månad. Därför är vårt tips att börja pensionsspara när du börjar jobba. Du kan alltid öka på ditt sparande när du har möjlighet. Använd vår kalkylator för att räkna ut hur mycket du behöver spara för att få en pension som du är nöjd med.

Räkna på din pension

2. Välj konto för ditt pensionssparande

När du valt hur mycket du vill sätta av till ditt privata pensionssparande varje månad är det dags att hitta en sparform som du känner dig bekväm med. Vår rekommendation är att välja en kapitalförsäkring eller ett investeringssparkonto (ISK).

Investeringssparkonto

Med ett ISK kan du pensionsspara i fonder eller aktier. Det totala värdet i din försäkring schablonbeskattas årligen så du behöver inte själv deklarera varje affär. Det passar dig som själv vill vara aktiv i ditt sparande och handla med aktier eller fonder på ett enkelt sätt utan att behöva deklarera alla transaktioner.

Är du kund hos oss kan du öppna ISK direkt på Mina sidor.

Läs mer om ISK
Bli bankkund

Kapitalförsäkring

Med en Kapitalförsäkring kan du pensionsspara i fonder. Det totala värdet i din försäkring schablonbeskattas årligen så du behöver inte själv deklarera varje affär. Du kan välja att ta ut pengarna månadsvis under ett antal år eller som engångssumma. Det uttagna beloppet beskattas ej.

En fördel med Kapitalförsäkringen är att du (utan testamente) kan säkerställa att din familj behåller pengarna om du går bort innan du hinner ta ut dem.

Mer om kapitalförsäkring

3. Starta ditt privata pensionssparande

Logga in på Mina sidor eller i appen för att enkelt starta ett ISK. Välj de fonder eller aktier du vill spara i, och lägg sedan till en automatisk månadsöverföring. Nu är du igång och kan enkelt följa hur ditt sparande utvecklas i appen eller Mina sidor.

Om du vill spara i en Kapitalförsäkring kontaktar du ditt lokala bankkontor för att komma igång. Kontakta oss.

Icons/70px/Quotation-mark-70
- Att hitta rätt sparnivå och välja sparform kan kännas krångligt, men i slutändan är det viktigaste att komma igång och mer sekundärt precis hur det går till. I takt med att sparandet växer kanske engagemanget och intresset ökar. Då kan man göra nya val både för sparkapitalet och kommande insättningar.

Sparande i fonder och aktier innebär alltid en risk

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder och aktier kan båda öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet.

Läs mer om riskerna

Vi hjälper dig med förslag för din fondportfölj

Du väljer portfölj utifrån risk och hur aktiv du vill vara.

Hjälp att välja fonder

Profilbild för Trifa Chireh

Trifa Chireh

Pensionsekonom

Trifa Chireh arbetar som pensionsekonom på Länsförsäkringar. Hon brinner för att sprida kunskap om pension och trygghetslösningar för såväl privatpersoner som företagare.

Instagram: @trifa_chireh_pensionsekonom

Trifa Chireh arbetar som pensionsekonom på Länsförsäkringar. Hon brinner för att sprida kunskap om pension och trygghetslösningar för såväl privatpersoner som företagare.

Instagram: @trifa_chireh_pensionsekonom

Vanliga frågor om pensionssparande