Bilbarnstol 9 månader till 4-5 år

Alla föräldrar vill att barnens bilfärd ska vara så säker och trygg som möjligt. Säkrast för de små är att åka bakåtvända i bilen så länge som möjligt. När barnet vuxit ur babyskyddet och kan sitta själv utan stöd är det dags att byta till bilbarnstol.

Små barn har stora huvuden i förhållande till kropp. Därför är det så viktigt att de åker bakåtvända i bilen så att hela ryggen har stöd. De flesta bilbarnstolar kan monteras i framsäte eller baksäte. Men om du monterar bilbarnstolen fram måste krockkudden vara urkopplad.

Att tänka på när du köper bilbarnstol

  • Bilbarnstolen ska passa både barnet och bilen - prova innan köp.
  • Alla stolar ska vara E-godkända.
  • Stolen ska vara godkänd för placering i både framsäte och baksäte.
  • Fundera innan om du behöver ha en stol som lätt kan tas ut och in.

En bilbarnstol ska användas i flera år, men även bilbarnstolar åldras. Var vaksam om du köper begagnat. Stolen bör inte vara äldre än fem år när du köper den. Är du osäker är det bättre att köpa en helt ny. Länsförsäkringar rekommenderar att du i första hand köper en ny bilbarnstol.

Montering av bilbarnstolen

Bilbarnstolen sätts fast med ett Isofix, bilbältet och/eller speciella fästband till passagerarstolens underrede. Vissa stolar är även godkända för bakåtvänd placering i baksätet.

Vad är en ISO-fix stol?

ISO-fix är ett fästanordningssystem för att av bilbarnstolar ska kunna monteras på ett säkert sätt. Både bil och barnstol måste vara avsedda för ISO-fix. Förutom att ISO-fix minimerar risken för felmontering blir det också enklare att sätta fast stolen.

Dags för bältesstol eller bälteskudde?

När barnets huvud når över bilbarnstolens ryggstöd med en tredjedel, ungefär då stolens kant är i höjd med barnets öron är det lämpligt att skaffa bältesstol eller bälteskudde.

Läs om bältesstol och bälteskudde