Larm

Med ett larm kan du förhindra att inbrott sker eller skrämma någon som försöker bryta sig in. Det är ett bra komplement till andra förebyggande åtgärder. Genom ett inbrottslarm kan bland annat grannar, väktare och polis snabbt få vetskap om ett inbrott och vidta åtgärder.

Bild på en familj påväg ut genom ytterdörren.

Lokallarm, inbrottsvarnare

Lokallarm är skrämsel- och uppmärksamhetslarm som väcker allmän uppmärksamhet.

Grannlarm

Grannlarm är ett larmsystem som ringer upp till exempel grannar samt eventuell larmcentral och meddelar vad som hänt. Grannar kan då göra viktiga iakttagelser som kan hjälpa polisen. 

Centrallarm

Centrallarm är alltid uppkopplat till larmcentral och det finns i olika säkerhetsnivåer, B- och A-larm. Vid B-larm rycker vanligtvis väktare ut för uppföljning. För polisutryckning kräver många polisdistrikt A-larm, vilket innebär att larmindikering sker från flera larmpunkter.

Grannsamverkan mot brott

Grannsamverkan grundar sig på samarbete mellan boende, polis och försäkringsbolag. Polisen svarar för igångsättning, utbildning och uppföljning. Redan efter en kort tid brukar antalet inbrott minska och i många fall upphör de helt. Deltagande i Grannsamverkan är kostnadsfritt.

Läs mer om Grannsamverkan

Anlita alltid larminstallatör som är certifierad av Svensk Brand- och Säkerhetscertifiering vid köp och installation av larmutrustning.

Att tänka på vid köp av inbrottslarm och kamera