Färre yngre anser att de kan prata med chefen när de mår dåligt

Dagens fokus på Järvaveckan är psykisk hälsa - ett viktigt fokusområde för Länsförsäkringar och vår senaste undersökning visar att färre yngre än äldre känner att de kan prata med chefen om psykisk ohälsa. – Jag tror att många yngre oroar sig för att berätta om psykisk ohälsa då de känner att det kan uppfattas som en svaghet och att de kan förlora jobbet säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på Länsförsäkringar.

Enligt Länsförsäkringars undersökning är det är också färre yngre som än äldre som anser att det finns förståelse för psykisk hälsa generellt i arbetslivet.

– Vi måste ta ungas mående på allvar men inte sjukdomsförklara i onödan. ‪Vårt samhälle måste bli bättre på att främja psykisk hälsa och ge yngre en inre trygghet och motståndskraft vid motgångar i livet. Det är viktigt inte minst när man står inför ett långt arbetsliv, säger Kristina Ström Olsson.

Under den senaste 30-årsperioden har andelen unga som anger psykiska besvär som ängslan, oro och ångest fyrdubblats från 9 till 35 procent. Men mycket är positivt också; 99 procent av alla unga i en undersökning från SCB* menar att de har en positiv framtidstro och att de tror att de kommer att få det bra i framtiden. Enligt FORTE* tycker två av tre unga ofta att det är härligt att leva. I Minds* rapport finns en mer nyanserad bild där både positiva och negativa trender kring ungas mående belyses.

*Källor

SCB:s undersökning om barn och ungas levnadsförhållanden (16-24 år).
FORTE 2015: Begrepp, mätmetoder och förekomst av psykisk hälsa, psykisk ohälsa och psykiatriska tillstånd hos barn och unga.
Minds rapport: Unga mår allt sämre eller? https://mind.se/rapport-om-ungas-psykiska-ohalsa/

Mer fakta i frågan

Enligt statistik från Folkhälsomyndigheten kan psykisk ohälsa ses som en folksjukdom då sjukdomsbördan ökat under senare år när det gäller neuropsykiatriska tillstånd och diagnoser samt sjukskrivning för depression, ångest och stressyndrom.

Yngre personer uppgav oftare besvär av ängslan, oro eller ångest jämfört med äldre 2018. Högst andel med besvär fanns i den yngsta åldersgruppen 16–29 år där sammanlagt 52 procent uppgav besvär, varav 13 procent upplevde svåra besvär.

https://www.folkhalsomyndigheten.se/folkhalsorapportering-statistik/folkhalsans-utveckling/halsa/psykisk-ohalsa/angslan-oro-eller-angest/

Om Länsförsäkringars undersökning

Undersökningen som genomfördes av Novus bland drygt 7 000 privatpersoner i åldern 18-79 år gjordes med hjälp av webbintervjuer.

För ytterligare information kontakta:

Kristina Ström Olsson, hälsostrateg Länsförsäkringar, 072-141 12 41, kristina.stromolsson@lansforsakringar.se
Pressjouren, 08-588 41850, press@lansforsakringar.se

Dokument & länkar

Se alla pressmeddelanden