Av: Melissa Dahlqvist

Rapsen tog stryk och fler ärtodlare behövs

Omväxlande väder från minus tio till plus tio grader i november gjorde att det blev en tuff vinter för höstrapsen. Det har gjort att en del raps faktiskt har körts upp och ersatts med andra grödor. I avsnitt 66 av Mitt Lantbruk pratade Camilla Persson, agronom från Lantmännen, om hur det höstsådda klarat vintern.

Camilla Persson från Lantmännen ute på fältet.

Vi fick även besök av Foodhills vd Kalle Beckman som berättade om Foodhills ambition att bli bäst i Europa på att producera ärter och deras jakt efter nya lantbrukare som vill odla på kontrakt.

De flesta höstgrödor har klarat vintern bra, vilket bådar för en bra skörd. Men det har varit lite tuffare med rapsen.

– Det ser glest ut på många håll och det är faktiskt en hel del raps som körts upp. Det var november månad som var riktigt tuff för rapsen då vi nästan hade t-shirtväder och sedan i slutet av november så gick det faktiskt att åka långfärdsskridskor på sjöarna i Skåne, säger Camilla Persson, agronom på Lantmännen.

Omställningen från plus tio grader till minus tio blev helt enkelt för tuff för rapsen som tog stor skada.

Utvintrad raps. Foto: Camilla Persson

Rådet: Så så mycket höstvetet som du hinner med

I höstas såddes cirka 460 000 hektar höstvete i hela landet, vilket är en bra bit över 5-årsgenomsnittet, och nio procent mer än förra hösten.

– Det är egentligen helt rätt. Höstvete är oftast en säkrare gröda på många håll, jämfört med vårgrödorna. Så rådet är alltid att så så mycket höstvete som du hinner med. Sedan får resten bli korn, havre och vårvete på våren här i Skåne, säger Camilla Persson.

Rapsbaggar. Foto: Camilla Persson

Håll utkik efter renkavle och rapsbaggar

Camilla Persson rekommenderar nu lantbrukare att håll ögonen öppna för renkavle.
– Det är ju en gammal nyhet att vi har problem med renkavle men riskerna ökar nu när vi blivit av med möjligheten att köra kerb i höstraps. Vi ser också mycket renkavle i höstvete.

Hon uppmanar också lantbrukarna att hålla koll på rapsbaggar.

– Håll koll på rapsbaggarna i fält. Det finns en del fält som har uppnått bekämpningströskeln som nu ligger på 2 till 4 baggar per planta och sen finns det en del fält där det inte är några rapsbaggar överhuvudtaget.

Bäst i Europa på ärtor

Det är sjätte säsongen som Foodhill odlar ärtor i Skåne. I dagsläget odlas det runt 4 000 hektar gröna ärtor i Skåne och södra Halland men Foodhill har ambitionen att komma upp i 4 500 hektar och söker nya odlare.

– Vi vill vara bäst på det vi gör. Vi vill bli bäst i Europa på att producera ärtor. Det finns ingenting som indikerar på att vi inte blir det. Produktionsanläggningen är väldigt skonsam, vi har byggt upp en helt ny sedan i somras. Vi har bra kunskapsnivå och ska jag vara lite öppen så vi har ju kopierat Findus gamla sätt att se på odlingen, vilket var föredömligt. De var väldigt, väldigt duktiga, säger Foodhills vd Kalle Beckman.

Sådden börjar någonstans i slutet av mars och pågår fram till i mitten av juni. Ungefär samtidigt som såddens sista dag så tröskas de första ärtorna och sedan är skörden slut i början av september.

– Dels vill vi maximalt utnyttja både maskinpark men också fabrik och vi vet ju att det blir lite sämre resultat på slutet. Men marginalkostnaden för den sist producerade ärtan är så pass låg att det är intressant ändå.

Kalle Beckman på Foodhill. Foto: Melissa Dahlqvist

Fjärilar i magen

Både Camilla och Kalle ser fram emot några härliga månader.

– Man har många fjärilar i magen nu under 10 veckor. Allt ska komma i backen, vi vill ha värme och regn i lagom mängd. Sen när tröskningen börjar då är det en jätterolig tid, säger Kalle Beckman på Foodhill.

– Jag ser alltid fram emot en fin uppkomst på vårgrödorna och en riktig fin vår när vi så småningom kommer in i maj månad. Jag hoppas att det kommer någon enstaka regnskur men även att vi får det här fina glassvädret, säger Camilla Persson från Lantmännen.

Nytt avsnitt: Mitt Lantbruk – den gröna näringens podd

Hör mer om detta i avsnitt 66 av podden Mitt Lantbruk. Lyssna här eller på exempelvis Podcasts och Spotify.

Se alla nyheter