Av: Melissa Dahlqvist

Richard hjälper er att bli kvitt fåglarna

Under perioden april till juli kan fåglar ställa till en hel del problem i flerbostadshus och i företagsfastigheter. Skadedjurstekniker Richard Ujcic har lång erfarenhet av att fågelsäkra byggnader och gör allt för att lösningarna ska smälta in i miljön.

Skadedjurstekniker hjälper till att fågelsäkra fastigheter

Fåglar som sitter eller bygger bo på byggnader kan orsaka stora skador. Deras spillning fräter på fasader och tak vilket kan leda till fuktproblem. Deras bon kan täppa igen skorstenar, ventilation, hängrännor och stuprör.
– Fåglarna kan även sprida sjukdomar som är farliga för oss människor och som kan orsaka följdproblem med skadedjur som till exempel fågelloppor och fågelkvalster, säger Richard Ujcic som arbetar på Länsförsäkringar Skåne Service & Sanering.

Kustnära byggnader är värst drabbade. I flerfamiljshus är det oftast bostadsinnehavare längst upp i byggnaden som störs mest, men om fåglarna är på innergården där det ekar så kan boende i hela fastigheten störas.
– Fåglar kan vara väldigt högljudda under parning. Det är inte ovanligt att det är som värst när solen går upp vid fyra, fem på morgonen, säger Richard.

I Skåne är det framför allt måsar, duvor, kajor och svalor som kan orsaka problem, men Länsförsäkringar Skåne hjälper gärna till att hålla fåglarna borta. Richard visar upp en ellist som han monterat på en fastighet i centrala Malmö.
– Här har vi lagt drygt 30 meter av ellisten Avischock Track för att skrämma bort fåglarna. Fåglarna får en liten stöt som ger en avskräckande effekt. Tidigare satt måsarna här på kanten och spillningen hamnade på fasaden, vilket var ett stort problem för fastighetsägaren. Sedan vi monterade den här listen har vi inte haft något problem alls.

Det bästa är att göra åtgärder i början av säsongen, gärna redan i april innan fågelbekymret blivit för stort.
– Vi kommer gärna ut och inspekterar och ser hur vi genom olika lösningar kan få bort problemet. Vi anpassar oss efter omgivningen så att det ser etiskt bra ut och smälter in i omgivningen.

Ellister är en metod som används för att få bort fåglar från fastigheter.

Vi kan hjälpa dig med:

 • Avischock Track
  Ellister som monteras på tak och som ger fåglarna en liten stöt när de trampar på den.
 • Daddi Longleg
  En spindelliknande anordning som hindrar fåglar att slå sig ner. Denna lösning är bäst för måsar, eftersom måsarna inte vill skada sina vingar. Man kan sätta anordningen på ventilationsluckor, skorsten eller höga punkter.
 • Varningsljud
  Ljud som stör och ger en otrygg känsla för fågeln. Funkar bäst mot kajor.
 • Piggsystem
  Uppåtriktad metalltråd som förhindrar att fåglar kan landa eller sätta sig på kanten av en avsats. Funkar bäst mot duvor. Piggsystem kan man sätta på markiser och stuprännor.
 • Wiresystem
  Tunn wire som förhindrar att fågeln landar eller sätter sig på en viss yta, exempelvis skyltar, balkar, hängrännor och rör.
 • Nätsystem
  Polyethylenät som monteras på en yta som man vill skydda, till exempel fasad, tak, avsatser och balkonger.
 • Äggplockning
  Fåglarnas bon och ägg plockas bort, vilket resulterar i att fåglarna med tiden väljer annan plats att häcka på.
 • Avskjutning
  När förebyggande åtgärder inte hjälper kan man komplettera med avskjutning.

Se alla nyheter