Deklaration och skatteåterbäring – få koll

Här ger vi dig tips inför deklarationen, till exempel vilka avdrag som du kan göra.

Kvinna och man kollar sin deklaration och skatteåterbäring i mobilen, foto.

Vad är en deklaration?

I deklarationen redovisar du som inkomsttagare hur mycket du har tjänat under föregående år och hur mycket skatt som du ska betala. Du får ett förslag till deklaration av Skatteverket, antingen på posten (som pappersblankett) eller till din digitala brevlåda.

Digital brevlåda kan du till exempel skaffa på Skatteverkets webbplats. Där hittar du också alla viktiga datum att hålla koll på.

Så deklarerar du

Kontrollera att de förtryckta uppgifterna stämmer i deklarationen, komplettera eventuellt med fler uppgifter och skicka sedan in det till Skatteverket. Det gör du antingen i en app, på skatteverket.se, genom sms/telefonsamtal eller genom att skicka in din papperblankett.

Skatteåterbäring eller restskatt?

Förutom att deklarationen innehåller uppgifter om inkomst så kan du se om du ska få skatteåterbäring eller om du har restskatt att betala. Anmäl bankkonto hos Skatteverket för utbetalning av skatteåterbäring. Du som har betalat för lite i skatt får restskatt och den ska betalas in på ditt skattekonto.

Några snabba tips om din deklaration

  • Har du sålt aktier eller andra värdepapper kan du ta hjälp av Skatteverkets aktieguide på skatteverket.se.
  • Har du sålt ett småhus eller en bostadsrätt får du bra hjälp av beräkningstjänsten hos Skatteverket.
  • Anmäl konto till Skatteverket om du inte redan har gjort det.
  • Lämna in deklarationen i tid – förseningsavgiften är 1 250 kronor.

Vanliga avdrag i din deklaration

Uthyrning av bostad

Om du har hyrt ut din privatbostad eller fritidshus under förra året kan du få göra avdrag från hyresinkomsterna. Avdrag medges för:

  • Bostads- och hyresrätt: schablonavdrag med 40 000 kronor + den del av föreningsavgiften eller hyran som avser den uthyrda bostadsdelen.
  • Småhus och ägarlägenhet: schablonavdrag med 40 000 kronor + 20 procent av hela hyresinkomsten.

Inkomster utöver det beskattas med 30 procent.

Om uthyrning hos Skatteverket.

Ansök om jämkning

Du som brukar få en större summa kvarskatt eller skatteåterbäring kan justera det genom att ansöka om jämkning. Gör det senast den 8 november året innan, om du vill att den ska gälla från januari.

Resor till och från arbetet

Du får avdrag för kostnader som överstiger 11 000 kronor. För att få avdrag för kollektivtrafik ska avståndet vara minst två kilometer. För att få avdrag för bilresor måste avståndet vara minst fem kilometer och tidsvinst på minst två timmar per dag jämfört med att åka kollektivt.

Läs mer på Skatteverket.se och beräkna ditt reseavdrag

Rut- och rotavdrag

Du får dra av max 75 000 kronor per år för rut- och rotarbete, max 50 000 kronor av detta får vara rotavdrag.

Avdrag för övriga utgifter

Under vissa förutsättningar kan du få avdrag för kostnader som överstiger 5 000 kronor, för exempelvis skyddskläder, vissa böcker och tidningar, trängselskatt och verktyg som krävs i tjänsten. 

Fler avdrag hittar du i ett avdragslexikon på Skatteverkets webbplats.