Tipsen som räddar din ekonomi efter semestern

För att ha en riktigt avslappnad semester ur privatekonomiskt perspektiv kan det vara bra att fundera på några saker när, eller i bästa fall innan, semestern börjar. Det är nämligen lätt hänt att utgifterna drar iväg när semestersinnet tar över. Här är några tips för en sund ekonomiskt semester från vår privatekonom Emma Persson.

Sommaren är en härlig tid på året men ofta även förknippad med lite större utgifter än normalt. Särskilt i år när en svag krona gör en eventuell utlandssemester dyrare. Det finns dock saker man kan göra för att hålla semesterkostnaderna nere.

– Det gäller att planera lite i förväg och helst göra en budget för semestern. Behåll bara semesterbudgeten på ditt transaktionskonto så blir det åtminstone en påminnelse om att du överskridit den när du måste föra över mer från sparkontot, tipsar Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

Åtta enkla tips i semestertider


1. Ta inga dyra lån för att ha råd med semestern
Din semester ska vara avkopplande och härlig och inte skapa panik i höst när den ska betalas tillbaka. Lån skall helst tas för saker som har ett bestående värde och inte för semesterresor.

2. Använd inte kreditkortet för mycket
Det är lätt att spendera för mycket om man slipper tänka på kostnaden här och nu. Men räkningen kommer – och ofta med skyhög ränta om du inte kan betala allt på en gång.

3. Försök undvika växlings- och bankomatavgifter i andra länder
Att ta ut pengar i bankomat kostar olika beroende på var du är och vilket bankkort du använder. Kolla upp i förväg vilka kostnader som är förknippade med det.

4. Bestäm din budget innan du åker i väg
Gör en reskassa och håll dig till den så blir det inte lika jobbigt efter semestern.

5. Hyr ut bostaden hemma medan ni är borta
Sverige lockar turister från nästan hela världen. Om du hyr ut din bostad får du ha hyresinkomster upp till 40 000 kronor utan att betala skatt.

6. Betala räkningarna i förväg
Lägg in dina räkningar för betalning så slipper du oroa dig för att de inte ska bli betalda i tid.

7. Glöm inte försäkringen
Se till att ha tillräckligt egendomsskydd genom hemförsäkringen och se efter om du behöver komplettera din reseförsäkring.

8. Servicekort och sjukförsäkringskort
Ta med servicekortet på utlandsresan som du får tillsammans med försäkringsbrevet för din hemförsäkring. Där finns information om vart du kan vända dig ifall du behöver akut hjälp på plats. Vänd dig till ditt försäkringsbolag om du behöver ett nytt, det går ofta att skriva ut från hemsidan.

Se alla nyheter