Fond i fokus - Wellington Global Research Equity

Är du intresserad av fonder och nyfiken på dem i vårt fondutbud som har ett globalt fokus? Då är den här intervjun någonting för dig.

En av Länsförsäkringars nyaste fondleverantörer är Wellington. Deras två fonder Global Research Equity och Global Quality Growth ingår i Länsförsäkringars utbud sedan den 12 juni i år. För att få veta mer om bolaget och deras två fonder, har vi träffat fondansvariga Mary Pryshlak och John Boselli.

Berätta om Wellington Management

Wellington är ett av världens största privatägda förvaltningsbolag. Vi placerar i såväl aktier som på ränte-, valuta, råvaru- och alternativmarknaderna och syftet är givetvis att förvalta våra kunders investeringar på allra bästa sätt. Det gör vi genom att hålla oss i framkant, vara en innovatör, visa hög integritet och erbjuda oberoende analyser. Vi har sätet i Boston, ytterligare tre kontor i USA och nio i övriga världen. Den första fonden startades 1928 och vi är idag investeringsrådgivare för omkring 2 200 kunder i omkring 60 länder.

Berätta om fonden Global Research Equity

Den grundades 31 januari 1996 och har en investeringsfilosofi med några tydliga utgångspunkter. Bland annat att företag som verkar inom samma bransch kan avkasta mycket olika över tid. Våra analytiker är specialiserade på att identifiera framgångsfaktorerna och att göra aktievalen därefter.

Hur många innehav har den?

Cirka 200 positioner som spänner över de flesta branscher. Portföljen är fördelad på ett antal subportföljer, en för varje sektor, som var och en har 3-6 innehav. Vikten hos varje enskilt värdepapper överstiger normalt inte fem procent av det totala värdet.

Hur väljer ni aktier och hur länge behålls de?

Vi utgår från fundamental analys. Varje underportfölj förvaltas aktivt och drivs av våra globala branschspecialister. De kombinerar ofta flera investeringsstrategier, båda företagsgemensamma och sådana som de arbetat fram individuellt under många år. Genom att utgå från flera strategier får vi en sund riskspridning. Den genomsnittliga investeringshorisonten är 12-18 månader.

Tack Mary!

PS Vill du veta mer om även den andra av Wellingtons globalfonder i Länsförsäkringars utbud? Den del av intervjun som tar sikte på Global Quality Growth publiceras här, i vårt nyhetsflöde, den 4 december kl 09. Kika gärna in då.

Fakta om Wellington Global Research Equity

Placeringsinriktning: Fonden strävar efter långsiktig totalavkastning och investerar i aktier och andra värdepapper med aktieliknande egenskaper som till exempel stamaktier, depåbevis och fastighetsrelaterade värdepapper. Över tid riktas fonden inte mot någon särskild investeringsmodell (såsom tillväxt, värde eller småföretag).

Risknivå: 5 av 7 (där 7 är högst risk)
Årlig avgift: 1,88 % varav förvaltningsavgift 0,75 %
Morningstar rating: Ingen rating
Ansvarig förvaltare: Mary Pryshlak

Läs mer om fonden (sökfunktion)

Viktig information: Sparande i fonder innebär alltid en risk. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet.

Se alla nyheter