Del 3: Köpa gemensam bostad

En investering som är stor både för ekonomin och förhållandet är den när man köper en gemensam bostad. Den påverkar både nutiden och framtiden, och det är en livshändelse som många har frågor och funderingar kring hur man tar sig igenom på bästa sätt.

Kontantinsatsen

Många har funderingar kring hur man gör med kontantinsatsen när man ska köpa en bostad tillsammans. Inte sällan har man olika mycket att gå in med, och då kan det vara bra att veta hur man gör för att det köpet ska gå till på ett rättvist sätt.

Vi går in med lika mycket

Om ni går in med lika mycket kontantinsats i bostaden så äger ni precis lika stor del var. Fortsätt gärna också att betala lika mycket var på ränta och amortering. Vid en försäljning av bostaden kommer ni dela lika på vinsten enligt sambolagen, även om ni inte har ett samboavtal.

Vi går in med olika mycket

Alternativ 1

Stå som gemensamma ägare på den nya bostaden med uppdelning 50/50. Skriv samboavtal och skuldebrev. Skuldebrevet beskriver att den part som går in med mindre pengar är skyldig den andre den summa som skiljer deras olika insatser vid en eventuell försäljning av bostaden. Till exempel: Anna och Kim går in med 200 000 kr respektive 100 000 kr vardera som kontantinsats i sin nya lägenhet. Skuldebrevet säger då att Anna först ska få 100 000 kr tillbaka från vinsten vid en försäljning, innan resten av vinsten delas lika mellan dem båda. Samboavtalet är en nödvändig handling för att skuldebrevet ska vara giltigt. 

Alternativ 2

Anna står som ägare av 66 % av bostaden och Kim som ägare av 34 %. Då blir det lätt att dela upp vinsten vid en försäljning. Däremot kan det bli orättvist om bostaden går upp eller ner i värde, eftersom att Anna då får ta större del av den vinst eller förlust som kommer vid försäljning.

En lånar till vår kontantinsats

Ska en gemensam bostad köpas och den ena parten tar lån på sin del och den andra har eget kapital att lägga in i bostaden kan det få konsekvenser vid en bodelning som man inte räknat med. Eftersom den som har lån på bostaden får dra av skulden från värdet av sin del av bostaden innan det läggs ihop och delas lika mellan parterna. Medan den som hade eget kapital måste dela med sig av hela sitt värde av samboegendomen. Därmed får den parten inte ut fulla värdet av tidigare insatt kapital i bostaden. Ett samboavtal bör skrivas om insatt kapital är olika stora oavsett om ägandet av bostaden är skrivet till olika delar.

Juridik för par

När man gör ett så stort köp som en bostad kan det vara en del att tänka på med det juridiska, särskilt om man inte är gifta. Se till att ni vet vad som gäller för er så att ni kan skydda er tillgångar på bästa sätt.

Vi är sambo

Skriva samboavtal

Om man har ett avtal där man anger att bostad inte ska ingå vid en bodelning, ingår all samboegendom i bodelning enligt sambolagens regler förutom just bostaden. Det som inte kan avtalas bort är de regler som handlar om övertaganderätt till bostadsrätt och hyresrätt.

För att ett samboavtal ska gälla

  • Samboavtal ska vara skriftligt och vara undertecknat av samborna eller de blivande samborna.
  • Registrering av avtalet sker inte och det behöver inte vara bevittnat. Det kan ändå vara en fördel att bevittna för att undvika framtida diskussioner.
  • Det är viktigt att det upprättas i två likalydande exemplar och att vardera sambon får varsitt exemplar.
  • Avtalet bör förvaras på ett tryggt sätt.
  • Det senast daterade avtalet gäller om det har skrivits flera avtal.

Samborna väljer själva hur innehållet i avtalet ska se ut, men det går inte att avtala om vad som helst. Det är exempelvis inte möjligt att skriva att äktenskapsbalken ska gälla och det går inte att dra in annan egendom än samboegendomen vid en bodelning.

Länk: Vår partner Lexly hjälper dig med ditt samboavtal

Jämka trots samboavtal

Skulle ett samboavtal vara oskäligt med hänsyn till innehåll, omständigheter vid avtalets tillkomst, senare inträffade förhållanden eller omständigheter i övrigt finns en möjlighet att jämka det eller helt lämna det utan avseende.

Jämkningen innebär att en sambo får behålla mer av sin samboegendom. Det kan aldrig bli så att en sambo måste avstå mer. En jämkning är alltså till fördel för den som äger störst andel av samboegendomen i de fall där det blir orättvist att dela lika.  

Om bakgrunden till sambolagen

Det är vanligt att sambor inte upprättar egna avtal, varför sambolagen har utvecklats med ett syfte att skydda svagaste part om ett samboförhållande upphör.

Mer om sambolagen

Sambors egendom

Den egendom som omfattas av sambolagen kallas samboegendom. Det omfattar enbart sambornas gemensamma bostad och bohag som skaffats för att användas gemensamt. 

Bohag – gemensamt eller personligt bruk

Bohag som samborna haft innan det blev aktuellt att flytta ihop ska inte ingå i en eventuell bodelning. Däremot ska sådant bohag som anskaffats inför och under samboförhållandet vara samboegendom. Med gemensamt bohag menas möbler, hushållsmaskiner och annat inre lösöre som är avsett för det gemensamma hemmet.

Till det gemensamma bohaget ska inte inräknas egendom som är avsedd för den ena sambons personliga bruk. Detta eftersom sådan egendom inte kan anses vara anskaffad för gemensam användning. Samma sak gäller egendom som används huvudsakligen för fritidsändamål.

Enskild egendom

Viktigt att veta är också att i samboegendomen ingår inte sådan egendom som en sambo fått i gåva med förbehåll att den ska vara mottagarens enskilda egendom. Samma sak gäller för egendom som någon ärvt och enligt testamente ska vara mottagarens enskilda egendom. 

Bil, bankmedel, fondmedel, aktier, pensionsförsäkringar, fritidshus, båtar och husvagnar är exempel på egendom som inte ingår i samboegendomen. Enligt sambolagen ska samboegendomen delas lika vid en bodelning.

Testamentera till sambo

Som sambos har ni inte automatisk arvsrätt till varandra. Då behöver ni istället upprätta testamente där ni anger arvsrätten.

Mer om att testamentera som sambo

Vi är gifta

Det som är viktigt att tänka på när man är gift och äger en bostad tillsammans är framförallt om man har barn som inte är gemensamma, så kallade särkullbarn. Om den ena makan skulle gå bort så får dennes barn automatiskt rätt till halva giftorättsgodset. Det kan sätta den kvarlevande makan i en svår sits där särkullbarnen måste lösas ut ekonomiskt. För att skydda varandra kan man därför sätta upp ett äktenskapsförord som reglerar att särkullbarnen inte får ta del av sitt arv förrän båda makarna har gått bort. Då skyddar man varandras möjlighet att till exempel kunna bo kvar i bostaden.