Del 2: Spara till ett frihetskapital

En ekonomiskt jämställd relation ger bättre förutsättningar för att ni båda ska kunna spara ihop till ett frihetskapital. Ett frihetskapital är inte detsamma som att vara ekonomiskt oberoende, utan ett medel för en att känna sig ekonomiskt fri. Det kan vara drömmen en sommarstuga eller en möjlighet att kunna gå ner i arbetstid en period.

Del 2: Spara till ett frihetskapital

På den här sidan kan du läsa mer om:

  • Gör en månadsbudget
  • Bestäm vad ni sparar till
  • Placera pengarna
  • Bygg en portfölj

Gör en månadsbudget

Du har säkert hört det förut — en månadsbudget är grunden till att få kontroll över sin ekonomi. Vi vet att det kan låta trist, men det är tyvärr sant. Det blir mycket roligare sen om du har koll på din budget nu.

Konsumentverkets budgetkalkyl

Ta hjälp av Konsumentverkets budgetkalkyl för att fylla i dina utgifter och inkomster. I slutet kan du ladda ner ett dokument med din sammanställda budgetkalkyl.

Konsumentverkets budgetkalkyl

Ladda ner en Excel-mall

Om du vill kunna laborera fritt med dina inkomster och utgifter kan det vara lättare att jobba i Excel. Här kan du ladda ner en förberedd mall.

Ladda ner en Excel-mall

Bestäm vad ni sparar till

Precis som med andra mål är det viktigt att tydligt formulera vad det är man vill uppnå. Om ni tillsammans eller på egen hand vill spara ihop till ett frihetskapital så är det bra att diskutera vad det är ni vill spara till. Kanske lägger ni en plan både för gemensamma och egna drömmar.

  1. Visualisera framtiden

    Var ser ni er själva om fem, femton och trettio år? Prata med varandra om vad era drömmar är, både kortsiktiga och långsiktiga. Fundera också över vilka kostnader ni kan tänka er att byta ut till sparande för att kunna nå de drömmar ni har. De uteluncher ni unnar er till vardags kanske inte känns lika viktiga om de hindrar er från att köpa den där stugan vid havet om fem år.

  2. Sätt gemensamma mål

    Bestäm vad ni har för kortsiktigt mål, till exempel inom fem år. Måla upp en bild av vad den drömmen betyder för er och hur det hade påverkat er att uppnå den. Sätt sedan upp en sparplan på hur mycket ni behöver spara varje månad för att nå målet. Att göra sparmålet mer greppbart kan hjälpa er med motivationen att fortsätta spara. I vår app kan ni lägga upp era sparmål med inspirerande bilder och få snabb koll på hur lång tid det kommer ta för er att nå målet.

  3. Sätt individuella mål

    Var generösa mot varandra att ha individuella drömmar också. En av er kanske vill ta ett år ledigt för att kunna ägna tiden åt att starta eget företag. Många gånger behöver man kunna växeldra i en relation. En period är det kanske du som vill gå ner i arbetstid, och då låta din stå för större del av inkomsten. Nästa gång är det din tur att jobba heltid för att din partner ska kunna uppfylla sin dröm.

  4. Börja spara

    Dags att börja spara!

Placera pengarna

För de långsiktiga sparmålen kan det vara värt att placera pengarna i fonder eller aktier. Historiskt har det visat sig lönsamt eftersom pengarna då växer i takt med inflation och omvärld.

Fonder eller aktier

Fond

En fond är en samling av värdepapper, bland annat aktier. En fond har lägre risk än en aktie eftersom kapitalet sprids ut över flera bolag, branscher och länder. Denna typ av sparande passar dig som vill få möjlighet till långsiktig avkastning, men som inte vill lägga för mycket tid på ditt sparande. 

Mer om fondsparande

Aktier

Aktier passar dig som vill ha möjlighet till högre avkastning, mer kontroll på vilka bolag du går in i och också har möjlighet att ta en högre risk. 

Mer om aktiesparande

Andra värdepapper

Andra värdepapper man kan placera pengar i för sparande:

  • Aktierelaterade värdepapper som teckningsoptioner, teckningsrätter, konvertibler och depåbevis
  • Räntebärande värdepapper som premieobligationer, strukturerade produkter och statsskuldsväxlar

Nyfiken på att lära dig mer om aktiehandel? Kolla in vår ordlista för att lära dig alla begrepp.

Olika kontoformer

Investeringssparkonto

Ett ISK är ett konto där du kan spara i fonder, aktier och andra typer av värdepapper. Du kan månadsspara eller göra engångsinsättningar och du kan köpa, sälja och byta hur ofta du vill och slipper deklarera och beskatta enskilda vinster. Istället betalar du skatt på en schablonintäkt som räknas ut på ditt sparande varje år.

Mer om investeringssparkonto

Fondkonto

På vårt fondkonto samlar du dina fonder. Du kan enkelt köpa och sälja och hålla koll på dina fonder och få en bra överblick över dina fonder. Du kan välja mellan att göra engångsinsättningar i en fond eller att spara regelbundet. Ett bra sätt att minska riskerna i fondsparande är att månadsspara. På så sätt sprider du riskerna vid börsens upp- och nedgångar. Du kan spara små eller stora belopp.

Mer om fondkonto

Kapitalförsäkring

Att spara i en kapitalförsäkring är förmånligt eftersom du inte behöver betala kapitalvinstskatt på vinster. Du betalar istället en årlig avkastningsskatt på försäkringens värde samt på gjorda inbetalningar. Det innebär att du inte behöver deklarera varken uttag eller fondbyten.

Mer om kapitalförsäkring

Aktiedepå

En aktiedepå är en typ av konto där du kan handla med aktier, preferensaktier, depåbevis, konvertibler, teckningsrätter, teckningsoptioner och premieobligationer. 

Mer om aktiedepå

Bygg en portfölj

Det brukar kallas för att man sätter ihop en portfölj av aktier eller fonder när man strategiskt väljer en kombination av värdepapper. Då följer man inte bara utveckligen av enskilda värdepapper, utan också utvecklingen av hela ens portfölj.

Hur fungerar en portfölj?

En fond- eller aktieportfölj är din personliga samling av värdepapper. Många väljer att strategiskt sätta ett mål för vilken typ av portfölj de vill ha och hur den ska växa. Man kan till exempel sätta ihop en portfölj som innehåller många aktier i teknikbolag från flera olika delar av världen, eller en portfölj som är 100 % hållbara fonder. Genom att inte satsa allt sitt sparande i en fond eller enstaka aktier så kan man fördela risken mellan olika marknader, branscher och delar av världen. Då blir ditt sparande mindre konjunkturkänsligt. 

Hur sätter man en investeringsstrategi?

  1. Bestäm vad målet är med ditt sparande

    Är det ett kortsiktigt sparande kanske du ska välja en defensiv strategi med lägre risktagande. Är det ett långsiktigt sparande kan du ha en mer offensiv strategi med högre risktagande. Bestäm också vilken din målsumma är för sparandet så att du vet när du "är framme".

  2. Välj värdepapper efter din intressenivå

    Om du är intresserad av börsen och vill lägga ner en del tid på att följa dina investeringar är aktier ett bra val. Om du inte känner att du har tid att hålla koll på utvecklingen av dina investeringar är fonder kanske bättre för dig.

  3. Tänk diversifiering

    Försök att fördela ditt sparande mellan olika branscher, länder och marknader istället för att satsa allt på en typ av företag.

Välj vilka värdepapper du vill spara i

Vi har flera olika verktyg som hjälper dig att välja vilka aktier eller fonder som passar dig bäst. 

  • Fondkurser: Här kan du filtera och jämföra mellan olika fonder utifrån risk och historik.
  • Sparnavigatorn: Om du är bankkund så kan du använda Sparnavigatorn i mobilappen. Den ger dig tips på vilka fonder som passar dig bäst utifrån dina sparmål.
  • Få personlig rådgivning online: Våra bankrådgivare kan ge dig tips om vilket typ av sparande som passar dig bäst personligen, och de hjälper dig att lägga upp en sparplan.

Hur ser marknaden ut just nu?

Varje månad sammanfattar våra experter det aktuella marknadsläget och gör en bedömning av aktiemarknaden.

Risker i samband med handel av aktier

När du placerar i aktier bör du vara medveten om riskerna. Kurssvängningarna för aktier är i regel större än för räntebärande värdepapper. En placering i en enskild aktie är också mer riskfylld än om du placerar i en aktiefond, som innehåller flera olika aktier. Hur du ska placera och vilken risk du kan ta bedömer du förstås själv, men det finns några enkla riktlinjer för aktierelaterade placeringar.

  • Tänk långsiktigt, ju högre risken är, desto längre bör du kunna vara utan dina pengar eftersom tiden ofta minskar risken.
  • Sprid riskerna genom att placera i flera värdepapper med olika karaktär och risknivå.
  • Håll koll på aktiemarknaden och dina placeringar för att vara beredd att göra ändringar om börsen svänger.